Translate

donderdag 2 april 2015

Californië op waterrantsoen door extreme droogte

© anpDe langdurige droogte in Californië heeft geleid tot een drastische maatregel: alle steden en gemeenten zijn verplicht om een kwart minder water te verbruiken. Het is voor het eerst in de geschiedenis van die Amerikaanse staat dat zo'n maatregel wordt opgelegd..


Gouverneur Jerry Brown, die het nieuws gisteren bekend maakte, bepaalde daarnaast dat zo'n 4,6 miljoen vierkante meter grasveld in de staat wordt vervangen door materiaal dat geen vlam kan vatten. 'Deze historische droogte vereist ongekende maatregelen', zei Brown. 'Het idee van een mooi groen gazon dat iedere dag besproeid wordt, die dagen zijn voorbij. Mensen moeten zich realiseren dat we in een nieuw tijdperk verkeren.'

Op welke manier er een kwart minder water moet worden verbruikt wordt aan de waterbedrijven overgelaten, maar zeker is dat inwoners van de Amerikaanse staat er iets van zullen gaan merken. Niet alleen bij het besproeien van het gazon, maar ook bij het wassen van de auto of het nemen van een douche.

Het is voor het eerst dat in Californië zo'n maatregel wordt opgelegd, maar deze lag wel in de lijn der verwachting. Versterkt door de opwarming van de aarde wordt het in het westen en midden van de VS mogelijk tientallen jaren extreem droog. Lees hier een achtergrondstuk over de aanhoudende droogte.

Sproeirestricties
Eerder legde de grootste Amerikaanse staat de inwoners al restricties op bij het sproeien van de tuin. Dat mag nog maar maximaal twee keer per week en niet meer binnen 48 uur na een regenbui. In restaurants krijgen mensen alleen een glas water als ze er zelf om vragen.

Californië kampt voor het vierde jaar op rij met ernstige droogte. In december en februari hebben stormen wel wat regen gebracht, maar het waterpeil is nog altijd lager dan gebruikelijk. Dat er nooit eerder zo weinig sneeuw viel als afgelopen winter heeft het probleem verergerd. Er zal daardoor deze lente weinig water smelten in de bergen.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: