Translate

woensdag 29 april 2015

Aangifte tegen burgemeester om 'nazimonument'

Het monument in Schaijk. © René van der Lee/Brabants Dagblad.


Antifascistenorganisatie AFVN heeft vandaag aangifte gedaan tegen burgemeester Marnix Bakermans van de gemeente Landerd. De organisatie beschuldigt de Brabantse burgemeester van'het steunen van de nazi-ideologie', omdat hij eind vorige maand in het plaatsje Schaijk een gedenksteen heeft onthuld ter nagedachtenis aan een Duitse piloot die daar in 1945 neerstortte en omkwam.

Woordvoerder Arthur Graaff liet weten dat hij in zijn woonplaats Naarden naar de politie is gestapt. Ongeveer tien organisaties steunen de aangifte, waaronder het Nederlandse Dachau Comité, de Duitse antifascistenvereniging BvA en Federatief Joods Nederland, een kleine organisatie van de Amsterdamse advocaat Herman Loonstein. ,,Het gaat hier om een nazipiloot die in actieve dienst is omgekomen'', zegt Graaff. Hij spreekt van een 'nazimonument'.

Een woordvoerster van de gemeente Landerd zegt dat het geen gedenksteen is, maar een 'markeringspunt' en wijst erop dat ook vijf van zulke stenen in de gemeente liggen voor omgekomen geallieerde vliegers. Op de steen zelf staat overigens letterlijk geschreven dat het een 'gedenksteen' is. ,,De stichting die het initiatief hiertoe heeft genomen, wil alleen een compleet beeld schetsen: in oorlog zijn er twee strijdende partijen.''

De partijen die de aangifte steunen, willen dat de steen snel wordt weggehaald. Graaff van de AFVN denkt niet dat de burgemeester persoonlijk nazi-sympathieën koestert. ,,Maar hij zou beter moeten weten.'' Bakermans heeft aangegeven dat hij best wil praten, maar pas na zijn vakantie. Te laat, vindt de AFVN. ,,Dat is na de dodenherdenking op 4 mei. Wij zien dat als een heel belangrijk moment'', aldus Graaff.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: