Translate

maandag 30 maart 2015

Team van 45 medici realiseert gezichtstransplantatie

Dokter Joan Pere Barret, hoofd van de afdeling plastische chirurgie in Vall d'Hebron. © epa.


Bij een 45-jarige man in Spanje is een transplantatie van de hals, de mond, de tong en het slokdarmhoofd gerealiseerd. Daar had een team van 45 medische professionals maar liefst 27 uur voor nodig. Dat meldt het ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona vandaag.

De patiënt leed al gedurende 20 jaar aan een zware arterioveneuze malformatie, een ziekte die tot gevolg een progressieve misvorming van het weefsel van het gezicht had. Dat leidde tot levensbedreigende bloedingen en een ernstige belemmering van het zicht en de uitspraak, zegt het ziekenhuis in een mededeling. De patiënt is door verschillende internationale ziekenhuizen onderzocht en overal werd gezegd dat hij niet kon worden geopereerd.

'Een multidisciplinair team van 45 professionelen' namen deel aan de operatie, die in februari plaatshad en 27 uur lang duurde. ,,Het onderste deel van het gezicht werd getransplanteerd, van de hals tot de mond, de tong en het slokdarmhoofd", zegt Joan Pere Barret, hoofd van de afdeling plastische chirurgie. De 'extreme moeilijkheid' van de operatie is te wijten aan de ziekte waaraan de patiënt lijdt, 'die zich als een kwaadaardige tumor gedraagt.'

Het ziekenhuis Vall d'Hebron voerde in 2010 al de eerste complete gezichtstransplantatie uit, op een patiënt wier gezicht na een ongeval ernstig misvormd was. Spanje is het land met de meeste transplantaties ter wereld. Dat succes is te verklaren door het hoge aantal orgaandonoren.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: