Translate

dinsdag 24 maart 2015

Marine oefent in Rotterdamse haven tegen terroristen

Kikvorsmannen klimmen in de Rotterdamse Waalhaven via een ladder aan boord van de Rikke Theresa. Het is onderdeel van een grootscheepse oefening van het Korps Mariniers. De komende dagen worden verschillende gevechtssituaties rond de Nieuwe Maas nagebootst waarbij onder meer geoefend wordt in het vechten met terroristen.

De Netherlands Maritime Special Operations Force (NLMARSOF), een speciale marinierseenheid, houdt in Rotterdam haar eindoefening.

Behalve op de Rikke Theresa oefenen ze in de Waalhaven ook op de Marcor Bulk. Verder beklimmen de mariniers 's werelds grootste werkschip, de Pioneering Spirit, dat nu bij de Maasvlakte ligt. Grote finale is donderdag de bestorming van een boorplatform bij scheepswerf Keppel-Verolme.

De NLMARSOF is gespecialeerd in anti-terreuroperaties en kwam in actie tegen piraterij.

De NLMARSOF oefent gewoonlijk in Den Helder. Nu is de oefening voor het eerst in Rotterdam. Enerzijds omdat de stad de banden met de mariniers verder heeft aangehaald sinds de Van Ghentkazerne met sluiting werd bedreigd en anderszijds omdat de haven een potentieel terroristisch doelwit is.

Behalve het Korps Mariniers doen ook de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, diverse bedrijven in de haven en de politie mee aan de grootscheepse oefening. Bij de Wilheminapier ligt het marineschip De Zeven Provinciën.

1 opmerking:

  1. Kan altijd van pas komen als er plotseling Russen in de haven opduiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: