Translate

dinsdag 24 maart 2015

Joden en moslims willen vredesconferentie


Joden en moslims liepen op 22 februari een zogenoemde solidariteitswandeling. © anp.


Een groep joden en moslims wil in Amsterdam binnenkort een grote vredesconferentie organiseren. Doel is samen de strijd aan te gaan tegen het groeiende antisemitisme en moslimhaat.

Dat is de uitkomst van een bezoek van joden, moslims en christenen uit Parijs, Brussel, London, Oslo de afgelopen dagen aan de hoofdstad, op uitnodiging van de vriendschapskring Salaam-Shalom.

Naar de conferentie, waarvan nog niet bekend is wanneer die wordt gehouden, komen uit iedere stad 25 jongeren en 25 volwassenen van joodse of islamitische afkomst. Daarnaast vaardigt elke plaats een imam, rabbijn en predikant af. Ook Berlijn en Kopenhagen worden erbij betrokken, zei een woordvoerster van Salaam-Shalom.

,,Deze mensen moeten ambassadeur worden van de vredesboodschap die we samen willen uitdragen, door bijvoorbeeld langs scholen of de wijken in te gaan en kinderen kennis te laten maken met het jodendom en de islam.'' De initiatiefnemers roepen de hulp in van de burgemeesters van Parijs en Amsterdam bij de organisatie van de conferentie.

Daarnaast moet er elke maand in een andere stad een vredesmars plaatsvinden, hebben de delegaties samen besloten. ,,We willen een soort beweging op gang brengen'', aldus de zegsvrouw.

Solidariteitswandeling
Salaam-Shalom bestaat sinds vorig jaar en brengt moslims en joden met elkaar in contact. Sinds de aanslagen in Parijs is de noodzaak om samen op te trekken en iets te doen aan antisemitisme en moslimhaat vergroot, menen ze.

Salaam-Shalom hield op 22 februari al een solidariteitswandeling voor vrede, respect, liefde en vriendschap in Amsterdam, waarbij ongeveer 300 mensen op de been waren. Ze liepen van de synagoge bij het Jonas Daniël Meijerplein naar de moskee op de Weesperzijde en legden bij beide gebedshuizen bloemen neer.
Bron

1 opmerking:

  1. Als Christen (laat ik het niet te veel zeggen maar des te meer zijn) wil ik mijn warme aanhankelijkheid uitspreken voor deze beweging en de initiatiefnemers ervan en daarbij ook mijn geloofsgenoten oproepen om acte de présence te geven of ten minste aan te bieden om de wereld zo een eenheid te laten vormen tegen alle geweld en gewelddadige religie extremisme.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: