Translate

zondag 15 maart 2015

Historische buit van IS te koop op veilingsites

Eeuwenoude munten worden op eBay verkocht. © Screenshot eBay..

De kunstschatten die leden van IS hebben geroofd uit musea en archeologische vindplaatsen in Irak en Syrië, verschijnen nu mondjesmaat op veilingsites. Dat meldt The Times. De terroristische organisatie plundert de afgelopen weken musea, paleizen en blaast eeuwenoude historische ruïnes op.

Wat niet vernietigd is, wordt nu te koop aangeboden. Muntstukken, aardewerk en juwelen van onschatbare waarde worden door de kunstrovers van Islamitische Staat vermoedelijk verkocht aan criminele bendes. Zo zijn er recent twee munten (foto) uit Apamea, in het westen van Syrië, te koop aangeboden op eBay. De prijs bedraagt (voorlopig) 80 en 126 euro.

Systematische aanpak
Via Turkije, Libanon en Jordanië zouden bendes de kunstschatten over de grens smokkelen. Een woordvoerder van eBay laat weten dat ze meewerken met de autoriteiten om smokkel van gestolen waar te voorkomen. ,,We halen sommige items op basis van hun advies uit de verkopen en werken altijd mee aan onderzoek."

Axel Plathe, directeur van Unesco in Irak vertelt dat IS een meer systematische aanpak hanteert als het op roven en plunderen aankomt en dat ze gefocust zijn op het verdienen van zoveel mogelijk geld. ,,Omdat we de historische plekken niet meer kunnen bezoeken, weten we de exacte schade niet. Maar zeker is dat de handel is toegenomen."

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: