Translate

woensdag 4 maart 2015

Geestelijke: Waarom geen samenwerking tegen IS?

Patriarch Moran Mor Ignatius Aphrem II (links) © epa.

Het Westen moet gaan samenwerken met de Syrische strijdkrachten van president Bashar al-Assad tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Daar pleitte het hoofd van de Syrisch-Orthodoxe Kerk dinsdag voor in de Tweede Kamer.

,,Waarom gaat het Westen de strijd tegen IS niet coördineren met het Syrische leger'', vroeg patriarch Mor Ignatius Aphrem II aan de Kamerleden. Meer dan twintig landen uit het Westen en de Arabische wereld bestrijden IS in Syrië en Irak. Zij werken niet samen met Assad.

Nederlandse F-16's voeren vanuit Jordanië aanvallen uit op IS in Irak.
VVD'er Han ten Broeke zei met ,,de bloedigste hand'' te willen samenwerken als dat vrede brengt, maar is niet optimistisch over een coöperatie met Assad. Hij wees erop dat diens regime op grote schaal mensenrechtenschendingen pleegt met onder meer bomvaten die uit helikopters worden gegooid.

'In de steek gelaten'
Volgens de geestelijk leider hebben christenen in Syrië en Irak het gevoel dat ze ,,in de steek zijn gelaten'' door de westerse wereld. Economische belangen lijken zwaarder te wegen, zei hij. ,,Wij hebben het gevoel dat olie belangrijker is dan ons bloed.'' Hij wil ook de druk op Saudi-Arabië, Turkije en Qatar wordt opgevoerd omdat die hulp zouden geven aan IS.

De christelijke minderheid vreest dat er een einde komt aan hun bestaan in het Midden-Oosten, aldus de patriarch. De mensen willen niet weg. Volgens hem moet er internationale bescherming komen voor verdreven christelijke Irakezen die willen terugkeren naar hun dorpen.

Strijders van IS hebben in Irak en Syrië christenen op grote schaal ontvoerd en vermoord. Ook moslims die er andere ideeën op nahouden zijn hun leven niet zeker. Ook verwoest IS kerken, kunstwerken uit de oudheid en ander cultureel erfgoed.

Het kabinet deelt de zorgen over de schrijnende situatie van minderheden in beide landen, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) tijdens een gesprek met de patriarch. Het is belangrijk de slachtoffers van IS te helpen, aldus de bewindsman. Nederland heeft meer dan 100 miljoen uitgetrokken voor hulp aan Syrische en Iraakse vluchtelingen.
Bron

1 opmerking:

  1. Geen enkel beschaafd land in het Westen zou met Assad willen samenwerken na al die mensenrechtenschendingen die hij heeft gepleegd en de moorden op onschuldige vrouwen en kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: