Translate

vrijdag 13 maart 2015

Eerste foto's van nieuw verrezen eiland Tonga


Photo Credits: Before � CNES.fr After De situatie voor en na de uitbarsting.

De situatie voor en na de uitbarsting. (Deze foto-slider werkt mogelijk niet in alle browsers). © CNES.fr/AD


Door een vulkaanuitbarsting die ruim tweeënhalve maand duurde is er op 60 kilometer van de hoofdstad van Tonga een nieuw eiland ontstaan. De eerste foto's van het nieuwe stukje vulkanisch land verschenen gisteravond op internet en zijn spectaculair te noemen.

Wanneer een vulkaan uitbarst in zee, spuwt deze eerst as. Als dat lang genoeg aanhoudt is de kans groot dat de vulkaan uiteindelijk lava naar boven zal brengen, om vervolgens land te gaan vormen.

Of dat met het nieuwbakken eiland bij Tonga ook het geval is, valt nog te bezien. De vulkaan spuwt sinds 2015 van onder het wateroppervlak as in de zee en het eiland bestaat nu voor een groot deel uit opgehoopt as, later aangevuld met een kleine laag lava. Hierdoor bestaat de kans dat het eiland vroeg of laat wordt weggespoeld. Waarschijnlijk zal dat enige tijd duren, aangezien het eiland 800 meter breed is en 1300 meter lang.

Wetenschap
Vooralsnog is het vooral genieten voor wetenschappers. Vulkanische eilanden als deze zijn zeldzaam en vaak lastig te onderzoeken vanwege de gevaren die op de loer liggen. In de jaren vijftig kwam een Japans onderzoeksteam nog om het leven, nadat ze te dicht in de buurt van een onderwater vulkaan kwamen.
Bron: Kaart


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: