Translate

zondag 22 februari 2015

Turkije evacueert graftombe stamvader uit Syrië

Turkse soldaten plaatsen een Turkse vlag terwijl ze op weg zijn naar de tombe van Suleyman Shah. © epa.


Het Turkse leger heeft vannacht een militaire operatie uitgevoerd in Syrië. Doel was om Turkse soldaten te evacueren die de graftombe van Suleiman Shah bewaken en die werden omsingeld door militanten van Islamitische Staat (IS).

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn in totaal 38 soldaten naar Turkije teruggehaald. Bij de operatie zijn 100 militaire voertuigen ingezet, waaronder 39 tanks. Er is geen toestemming of assistentie van derde partijen gevraagd. De coalitietroepen zijn geïnformeerd toen de operatie in gang was gezet, aldus Davutoglu.

Bij de actie zou één Turkse militair om het leven zijn gekomen.
De militair is omgekomen door een ongeluk tijdens de evacuatie. Er zouden geen gevechten zijn geweest met IS-strijders. De andere soldaten zouden succesvol geëvacueerd zijn en de operatie daarmee afgerond.

Volgens de BBC zijn de Turken door Kobani gereden met hulp van de Koerden. Die wisten onlangs IS te verdrijven uit de door strijd verwoeste stad.

Stamvader
In de kleine enclave op Syrisch grondgebied, die bij Turkije hoort, ligt de de stamvader van het Ottomaanse rijk begraven. De enclave ligt vanuit Turkije gezien 37 kilometer over de grens in Syrië. Sinds 1921 behoort die tot het Turkse grondgebied. De Turkse militairen bewaakten er het mausoleum van Shah. De Turkse regering zei vorig jaar al dat de enclave wordt bedreigd door Islamitische Staat.

De overblijfselen van Suleyman Shah worden volgens Davutoglu overgebracht naar een deel van Syrië dat onder controle is van het Syrische leger. Het zou gaan om een tijdelijke overplaatsing. De oorspronkelijke locatie van de graftombe blijft Turks grondgebied. De artefacten uit de tombe worden tijdelijk in Turkije ondergebracht.
Turkse soldaten op wacht bij de tombe van Suleyman Shah (archiefbeeld 2011). © ap.Bron

1 opmerking:

  1. Goed idee van Turkije om dit te doen. Dit kan IS niet meer vernielen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: