Translate

vrijdag 27 februari 2015

Russische oppositieleider op straat vermoord


Poetin: moord op Nemtsov mogelijk provocatie

© epa.


De liberale Russische politicus Boris Nemtsov is gisteravond op straat in Moskou vermoord. Nemtsov was vicepremier in 1997 en 1998 onder president Boris Jeltsin. Hij was een van de leidende figuren binnen de liberale oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten.

President Vladimir Poetin van Rusland veroordeelt de moord op oppositiepoliticus Nemtsov. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin volgens het persbureau Tass gezegd. Het lijkt volgens de president alsof de oud-vicepremier in opdracht is vermoord. De moord zou daarom ,,een provocatie'' kunnen zijn.

Golden boy
De vloeiend Engels sprekende Nemtsov, afkomstig uit de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee, behoorde tot de oppositie tegen president Vladimir Poetin. Hij gold in de jaren negentig als 'de golden boy' uit de provincie.

Voor hij vicepremier werd, hervormde hij als gouverneur de economie van de regio Nizjni Novgorod, 600 kilometer ten oosten van Moskou.

Populair onder bevolking
In maart 1997 werd Nemtsov vicepremier. Bij zijn aantreden beloofde hij dat hij niet zou liegen, niet zou stelen en zich niet zou laten omkopen. Hij was toen zeer populair bij de bevolking en leek een goede kans te hebben om Jeltsin als president op te volgen. Toen Rusland in 1998 in de roebelcrisis verzeild raakte, kondigde Nemtsov zijn aftreden aan. Jeltsin aanvaardde dat in augustus dat jaar.
Bron
Lees ook: Tegenstander Poetin vermoord, wereld geschokt

Lees ook: Vriendin van Nemtsov heeft geen idee wie moordenaar is

Lees ook: 'Verdachten van moord op Boris Nemtsov in beeld'
Lees ook: Verdachte moord Nemtsov zegt te zijn ontvoerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: