Translate

zondag 22 februari 2015

Ondanks staakt-het-vuren woedt strijd Oekraïne door

© Reuters.


Een vredesmars in de Oekraïense stad Charkov is vandaag uitgelopen op een drama. Zeker drie mensen kwamen om door een ontploffing. Volgens verscheidene media in Oekraïne en Rusland raakten tien anderen gewond door een explosief dat aan het begin van de mars uit een auto in de menigte van ongeveer vijfhonderd mensen werd gegooid.

Vier verdachten zijn opgepakt. Het zouden Oekraïners zijn die wapens zouden hebben gekregen van Russen en door hen zouden zijn geïnstrueerd. Met de mars wilden de deelnemers de soldaten herdenken die zijn omgekomen in de strijd met de pro-Russische separatisten.

Die strijd woedt ondertussen ondanks het staakt-het-vuren van vorige week nog altijd. Volgens Kiev zijn de pro-Russische separatisten bezig een troepenmacht op te bouwen in de buurt van de Marioepol. De regering vreest een offensief.

Ook Rusland zou zich blijven bemoeien met het conflict in Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van het Oekraïense leger verklaarde vrijdag dat meer dan twintig Russische tanks en tien raketsystemen de afgelopen dagen het land zijn binnengetrokken.

Prullenbak
Toch is het akkoord van Minsk, dat afgelopen week werd gesloten nog niet naar de prullenbak verwezen. Dit weekend werd een eerste stap succesvol afgerond toen Oekraïne en de rebellen gisteren bijna tweehonderd gevangenen uitwisselden. Oekraïne liet 52 rebellen vrij en de separatisten droegen 139 militairen over aan de autoriteiten in Kiev.

Vandaag zou er ook een begin worden gemaakt met het terugtrekken van zware wapens van de frontlinie in het oosten van Oekraïne.

Bij het akkoord dat vorige week in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, was afgesproken dat de strijdende partijen wapens zoals artillerie en raketten zouden terugtrekken. Toen de strijd rond met name het stadje en spoorknooppunt Debaltseve doorging, besloten beide kampen geen gehoor te geven aan dat besluit.

Debaltseve viel deze week echter in handen van de rebellen. Daarop luwde de strijd. De aangekondigde terugtrekking van het grove geschut lijkt daar een gevolg van.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: