Translate

vrijdag 6 februari 2015

OM eist vijf jaar cel voor leider marktplaatsbende

© anp.


Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijf jaar cel voor de vermeende internetoplichter Remy D. (29). Tussen februari 2012 en juni 2013 maakte de bende waar hij leiding aan gaf meer dan een kwart miljoen euro buit.

Er gaan miljarden om in de handel op internet. Dat kan alleen omdat mensen elkaar vertrouwen.Officier van justitie

Voor de rechtbank in Haarlem zei de aanklager vanmorgen dat D. zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie.

De bende rond de verdachte plaatste advertenties op Marktplaats, maar leverde de betaalde goederen nooit. In totaal werden ruim 2200 mensen gedupeerd. Meer dan 900 slachtoffers deden aangifte.

'Remy is the man'
In de ogen van het OM was Remy D. de onbetwiste leider van de bende. ,,Remy is the man'", citeerde de officier van justitie uit een verklaring die een medeverdachte aflegde.

In de zaak staan 34 personen terecht. Komende week zijn de zaken tegen vier verdachten die net onder D. zouden hebben gediend.

Daarna is het de beurt aan de grootste groep: de katvangers. Mensen die tegen beloning hun bankrekening ter beschikking stelden om betalingen op te laten storten.

Daklozenopvang
Volgens het OM werden veel katvangers geronseld in de daklozenopvang in Alkmaar. ,,Mensen in een uiterst kwetsbare positie, dakloos, vaak blut, die voor een habbekrats hun bankpas afgaven", aldus de officier van justitie.

Het misbruiken van vertrouwen is volgens de officier van justitie de rode draad in het verhaal. ,,Er gaan miljarden om in de handel op internet. Dat kan alleen omdat mensen elkaar vertrouwen. Bovendien handelen op internet veel mensen die het niet breed hebben, maar toch willen meedoen in de samenleving en dat op deze manier kunnen. Ik weeg dat zwaar mee."

Schadevergoeding
Remy D. moet in de ogen van het OM ook financieel boeten. Hij moet 35.000 euro schadevergoeding betalen aan ruim 250 gedupeerden die een claim indienden. Daarnaast wil het OM hem bijna 230.000 euro criminele winst ontnemen.

Bij de start van zijn proces afgelopen maandag ontkende D. dat hij een leidende rol vervulde. Volgens zijn advocaat was er geen professionele organisatie, laat staan een 'roverhoofdman'. Hij noemde de eis vrijdag buiten proportie.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: