Translate

dinsdag 10 februari 2015

Obama maant Poetin kort voor top Oekraïne

Barack Obama © reuters.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gebeld. Obama drong er bij Poetin op aan morgen in te stemmen met een vredesakkoord voor Oekraïne, aldus het Witte Huis.

Obama zei dat Poetin de vredestop woensdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk moet aangrijpen om op een vreedzame wijze een eind te maken aan de strijd in Oekraïne tussen de Oekraiënse regering en pro-Russische rebellen. Volgens Obama zullen de kosten voor Moskou verder oplopen als het met onder meer wapens en geld de opstandelingen blijft steunen. Woensdag praten Poetin, de Oekraïense president Petro Porosjenko, het Franse staatshoofd François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Minsk over het bloedvergieten in Oekraïne.

Bestand
Kort voor het begin van vredesbesprekingen hebben vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, Rusland, pro-Russische rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een principeakkoord over een bestand in Oost-Oekraïne bereikt. Dat heeft een bron bij de onderhandelingen aan het Russische persbureau Itar-Tass gemeld.

In de aanloop naar die top zijn vandaag de leden van de zogenoemde contactgroep voor Oekraïne in Minsk bijeengekomen. De contactgroep bestaat uit afgezanten van Rusland, Oekraïne en de OVSE. Ook de pro-Russische rebellen schoven aan bij het overleg.

Volgens Itar-TASS is de contactgroep het inmiddels eens over een bestand en de wijze waarop naleving daarvan moet worden gecontroleerd. Verder zouden de partijen het eens zijn over het weghalen van zware wapens uit de gebieden waar wordt gevochten. Over de status van de door rebellen gecontroleerde regio's en lokale verkiezingen zou nog overleg worden gevoerd.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: