Translate

zaterdag 7 februari 2015

Nog één keer smullen van afgekeurde producten


Kok Sonja Zonneveld steekt ook op 15 februari de handen weer uit de mouwen. © archieffoto AD/Frank Jansen.


Voor de allerlaatste keer een driegangenmenu van producten die anders zouden worden weggegooid. Het Taste the Waste-diner van Milieudefensie Delft werd in 2012 opgezet, maar krijgt straks een ander jasje.

Een appel met een rot plekje, yoghurt die een dag over de datum is of koffie en koekjes die normaal niet meer verkocht zouden worden. Het is maar een kleine greep uit de ingrediënten van het Taste the Waste-diner van Milieudefdensie Delft, dat zondag wordt 15 februari wordt opgediend.

Sinds 2012 is deze maaltijd een groot succes, maar nu is toch besloten ermee te stoppen. Volgens Ria van Oostveen, coördinator van Milieudefensie Delft, is het evenement té arbeidsintensief en moet voedselverspilling nu op een nieuwe manier onder de aandacht worden gebracht.

Probleem
,,Er wordt nog steeds te veel eten weggegooid. Het gaat om 40 procent van al het voedsel. We gaan dit probleem nu echter op een andere manier onder de aandacht brengen. maar we gaan dit hierna anders aan het publiek brengen,'' zegt ze.

Dat gebeurt in april in een pop up-restaurant van Taste the Waste bij Lijm en Cultuur. Er is een plan voor een soepenbar. ,,Bij Lijm en Cultuur trekken we waarschijnlijk veel studenten aan. De soepenbar kan ons ook aan allerlei nieuwe doelgroepen helpen.''

Maar eerst is er nog het allerlaatste diner. Het voedsel hiervoor wordt geschonken door supermarkten. Denk hierbij aan een pak eieren waarin één kapot is, aan blikken met een deuk erin of aan een gescheurd pak rijst. ,,Met vlees moet je natuurlijk wel oppassen, dat serveren wij niet. Alles wordt vegetarisch, maar wát precies is nog een verrassing. Alles wordt een paar dagen van tevoren geleverd.''

Supermarkten
Hoewel de ingrediënten nu van supermarkten afkomstig zijn, vindt Van Oostveen dat huishoudens ook minder voedsel moeten verspillen. ,,Mensen doen één keer per week boodschappen en vergeten wat ze thuis al hebben staan. Dan wordt er een nieuwe pot appelmoes gekocht, terwijl er nog een halve stond. En yoghurt die twee dagen over de houdbaarheidsdatum is, kan nog gewoon worden gegeten.''

Het diner wordt op 15 februari van 18.00 tot 20.30 uur geserveerd bij hotel De Plataan aan het Doelenplein 10. Deelname kost 9,50 euro. Aanmelden kan tot donderdag 12 februari via delft@milieudefensie.nl.
Bron

1 opmerking:

  1. Of je met zo'n voorbeeld de mentaliteit van mensen kan veranderen vraag ik me af, maar het is wel een mooi initiatief.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: