Translate

donderdag 12 februari 2015

Meer transplantaties door nieuwe methode

© anp.


10 tot 20 procent meer mensen kunnen een donororgaan krijgen door een nieuwe methode die morgen in gebruik wordt genomen door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Organen bedoeld voor transplantatie worden in het ziekenhuis op een speciale afdeling niet alleen beter bewaard, maar kunnen ook worden 'gerepareerd'.

Per saldo komen daardoor meer en ook betere organen ter beschikking, meldde het UMCG donderdag. Transplantatiechirurg Robert Porte spreekt van een ,,revolutie in de transplantatiegeneeskunde''.

Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een zogeheten orgaanperfusiekamer heeft. Wereldwijd zijn er slechts enkele, maar geen ander ziekenhuis kan tegelijk vier soorten organen aan (hart, longen, lever en nieren), aldus het UMCG.

Op de speciale afdeling worden organen behandeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. ,,Alsof een nier nog in een levend lichaam zit.'' De uitkomsten tijdens de afgelopen proeffase zijn veelbelovend, aldus Porte. De organen kunnen beter worden geconserveerd en de kwaliteit verbetert.

Kortere wachtlijsten
In 2014 waren er in Nederland 271 mensen die na hun dood één of meer organen afstonden voor transplantatie, terwijl er 1300 patiënten op de wachtlijsten stonden. Die wachtlijsten worden door de nieuwe methode niet weggewerkt, aldus Porte, maar kunnen wel korter worden. ,,Meer geschikte organen betekent meer geslaagde transplantaties.'' Ook de overlevingskansen nemen toe en patiënten zijn sneller weer op de been.
Bron

1 opmerking:

  1. Dat is wel een mooie vooruitgang in de medische wetenschap. Zo wordt het probleem van te weinig donoren voor een deel opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: