Translate

vrijdag 6 februari 2015

IS-rekruut krijgt keuze: vechten of een aanslag

Jihadist Lofti S. (L) alias Abu Hanief tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. © ANP.


Als Amsterdammer Lotfi S. zichzelf écht heeft opgeblazen in Fallujah, dan heeft hij daar zelf voor gekozen. Wie zich aansluit bij IS mag naar verluidt kiezen: vechten tot de dood of een zelfmoordaanslag plegen.

Hij zou echt bestaan. Een Istishhadi-lijst met daarop de namen van IS-strijders die een wisse dood tegemoet gaan. Door zichzelf op te blazen, welteverstaan. ,,Wie er op de lijst staan, weet ik niet,'' zegt expert Pieter van Ostayen uit België, ,,maar ik heb van aanhangers en strijders wel vernomen dat er zulke lijsten zijn.'' Ook bronnen van het AD reppen erover.

Wie aankomt in het door IS uitgeroepen kalifaat zou mogen kiezen of hij aan zijn einde wil komen door zich op te blazen. De andere optie is om te vechten aan het front als moedjahedien. Het zou kunnen dat Lotfi voor het laatste heeft gekozen. De zelfmoordaanslag die hij zou hebben gepleegd is met raadsels omgeven. De organisatie SITE, die onderzoek doet naar terrorisme, meldde woensdag dat een Nederlander in de Iraakse stad Fallujah een aanslag heeft gepleegd. Nu gaat de naam van Lotfi rond, althans, de naam waarachter hij zich verschool: Abu Hanief. Maar zelfs als er een afscheids-video verschijnt, is het nog niet zeker of hij echt dood is.

Strategie
In Groot-Brittannië en België zijn er gevallen bekend van strijders die overleden zouden zijn, maar toch ineens levend opdoken. Het zou een strategie kunnen zijn om onder de radar van veiligheidsdiensten te verdwijnen. Hoewel hij uit Amsterdam kwam, was Lotfi S. regelmatig in Den Haag te vinden. Hij maakte deel uit van activistische groepen zoals Behind Bars en Straatdawah. Behind Bars kwam vooral op voor moslimgevangenen, terwijl Straatdawah zich richtte op verspreiding van de islam. Er bestond een grote overlap tussen de 'leden' van beide groepen. Lotfi S. behoorde tot de harde kern. Hij viel op door de donkere zonnebril die hij permanent leek te dragen en zou afgelopen najaar naar het kalifaat zijn vertrokken.

In juli vorig jaar haalde de Amsterdammer het landelijke nieuws nog toen hij tijdens een demonstratie in Den Haag, waarmee steun werd betuigd aan IS, met een toespraak zou hebben aangezet tot geweld tegen joden. De politie greep niet direct in, wat met name de burgemeester Van Aartsen op felle kritiek kwam te staan. Maar een paar dagen later hield de politie Lotfi alsnog aan. Als hij werkelijk blijkt te zijn overleden, zal vervolging uitblijven, zegt het OM.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: