Translate

maandag 26 januari 2015

NAVO-topman noemt Poetins uitspraak over troepen onzin


’Russen juist enige buitenlandse troepen in gebied’

Jens Stoltenberg. © afp.


Er is geen NAVO-legioen in het oosten van Oekraïne. De beschuldigingen van de Russische president Vladimir Poetin zijn nonsens. Dat stelde de topman van het NAVO-bondgenootschap, Jens Stoltenberg, vandaag in Brussel.

Hij reageerde op de uitlatingen van Poetin dat een NAVO-legioen meevecht met Oekraïense regeringstroepen in Oekraïne tegen rebellen die strijden voor onafhankelijkheid. De NAVO zou de invloed van Rusland in het gebied willen beperken.

Volgens Stoltenberg hebben juist de Russen de enige buitenlandse troepen in het gebied. Dat is het probleem, zei de NAVO-topman. Hij sprak na een extra zitting van hoge vertegenwoordigers van de lidstaten met NAVO-partner Oekraïne op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel. De spoedbijeenkomst was op verzoek van de Oekraïners wegens de escalatie in Oost-Oekraïne.

Ophouden met destabiliseren
Stoltenberg riep de Russen op onmiddellijk te stoppen met het ondersteunen van de separatisten.Moskou moet ophouden Oekraïne te destabiliseren en zijn internationale verplichtingen nakomen, benadrukte de secretaris-generaal van de NAVO.

Ondanks herhaalde toezeggingen om te werken aan een vreedzame oplossing, blijft Rusland de opstandelingen voorzien van ondersteuning, training, materiaal en strijdkrachten, zo stelde hij. De afgelopen weken leverde Rusland een aanzienlijke hoeveelheid geavanceerde apparatuur aan de rebellen, zei Stoltenberg.

Hij sprak over ,,honderden'' stuks, waaronder raketsystemen, zware artillerie, tanks, pantservoertuigen en systemen voor elektronische oorlogvoering. De NAVO-topman noemde de jongste aanvallen van de rebellen op de havenstad Marioepol onaanvaardbaar.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: