Translate

maandag 26 januari 2015

'MH370 mogelijk neergehaald door het Amerikaanse leger'

Een toestel van Malaysia Airlines bereidt zijn landing voor op Kuala Lumpur International Airport. © afp.


Voor de tweede keer in enkele maanden tijd heeft een topman uit de luchtvaartsector zich uitgesproken over mogelijke samenzweringstheorieën in verband met de verdwijning van vlucht MH370. De voormalige CEO van Proteus Airlines acht het mogelijk dat het toestel is neergehaald door het Amerikaanse leger waarna een 'cover-up' volgde.


In oktober claimde Tim Clark, CEO van vliegmaatschappij Emirates, al dat het zomaar verdwijnen van het toestel van Malaysia Airlines ronduit verdacht is.,,Ik ben nog totaal niet tevreden over wat tot dusver uit het onderzoek gekomen is", zei de topman daarover in Der Spiegel. Hij verbaasde zich over het uitblijven van wrakstukken en het gebrek aan zogenoemde 'elektronische handshakes'.

9/11
Nu sluit een tweede topman uit de sector zich bij dat scepticisme aan. Marc Dugain, de gewezen baas van Proteus Airlines, gaat zelfs een stap verder in Paris Match. De Boeing 777 zou wel eens neergehaald kunnen zijn door het Amerikaanse leger dat een aanval in de stijl van 9/11 vreesde op de marinebasis van Diego Garcia, een eiland in de Indische Oceaan.

Dugain stelt in zijn theorie dat het toestel gecrasht is nabij het ringvorminge eiland in de Indische Oceaan. Hij speculeert dat het computersysteem aan boord mogelijk op afstand gehackt is met het oog op een terreurdaad of dat het toestel van zijn oorsprongelijke vluchtplan is moeten afwijken door een brand.

Mysterie
De totale oppervlakte van Diego Garcia beslaat zestig vierkante kilometer. Het is eigendom van de Britten maar het wordt gebruikt door de Verenigde Staten. De Amerikanen bezitten er een militaire basis maar rond het atol hangt een waas van mysterie.


In samenzweringstheorieën rond het vermiste toestel speelt Diego Garcia vaak een hoofdrol maar de Amerikaanse regering heeft altijd ontkend dat MH370 ook maar in de buurt kwam van het eiland.

Het neerhalen van het vliegtuig door het Amerikaanse leger kan diverse redenen hebben, meent Dugain. Onder meer de vrees voor een terroristische aanval op Diego Garcia wordt aangehaald.

Brandblusapparaat
De topman wijst daarvoor in de richting van ooggetuigen op de Malediven die op 8 maart een toestel van Malaysia Airlines laag zagen overvliegen, maar aan die waarnemingen werd door de onderzoekers weinig waarde gehecht. Bovendien heeft Dugain foto's gezien van een vreemd object dat was aangespoeld op het eiland Baraah. Volgens twee luchtvaartexperts en een officier van het leger ging het om een leeggespoten brandblusapparaat van een Boeing. Het voorwerp werd door militairen op de Malediven in beslag genomen.

Ondertussen zijn Australische teams in diepe wateren nog steeds op zoek naar het vermiste toestel, vooralsnog zonder resultaat.
Bron(  bron: The Independent, Paris Match)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: