Translate

vrijdag 16 januari 2015

Koningin om tafel met kinderen gescheiden ouders

De koningin met een aantal jongeren die zich inzetten voor Villa Pinedo. Tweede van links is Marsha Pinedo, de initiatiefnemer. © anp.


,,Een kind moet niet opgroeien met het idee dat veel ruzies en spanningen normaal zijn in een relatie. Daarom hoop ik dat ouders die gaan scheiden, of de mediator die ze hebben ingeschakeld, aansturen op een rustig omgeving voor de kinderen.'' Zie hier het advies van Robin (16) uit de Zaanstreek aan ouders wiens relatie stuk is gelopen. Hij sprak de wijze woorden vandaag na een vraag van koningin Máxima.

Zij bracht als beschermvrouw van het Oranje Fonds een bezoek aan Villa Pinedo in Den Haag. Dat is een grotendeels online opererende podium waar kinderen met gescheiden ouders hun ervaringen delen en volwassenen bewust maken van wat er in de jonge hoofden en harten omgaat.

Maar het handjevol mensen achter Villa Pinedo plus nog een aantal jongeren/ervaringsdeskundigen geven ook trainingen en lezingen aan scheidingsbemiddelaars, advocaten, jeugdzorg-medewerkers en rechters. Dat gebeurt door heel het land. In Den Haag meestal in het pand van Bloom aan de Koninginnegracht, vandaar dat daar de ontmoeting met koningin Máxima plaats had.

Zo hopen ze het bij Villa Pinedo voor elkaar te krijgen dat kinderen veel vaker écht gehoord worden tijdens de scheidingsperikelen van volwassenen. ,,Ouders geven soms ook toe dat ze hun kinderen helemaal vergeten waren,'' vertelt initiatiefnemer Marsha Pinedo aan de vorstin. ,,Bijna een vijfde van de kinderen ziet na een scheiding een van de ouders niet meer.''

Schrijnend noemt de compagnon van kindertherapeut Pinedo het verhaal op villapinedo.nl van een meisje die de naam van haar ene ouder niet meer mag noemen in het huis van de ander en andersom. ,,Een kind moet openlijk van beide ouders mogen blijven houden.''

De 19-jarige Martijn uit Amsterdam - zijn ouders gingen uit elkaar toen hij 14 was - weet haarfijn uit te leggen hoe de ellende zover heeft kunnen komen. ,,De volwassenen zitten zó in hun eigen pijn en boosheid. Terwijl hun zoon of dochter iemand is die hen weer kan verbinden. Het moet hun gemeenschappelijke doel zijn om een kind zo goed en veilig mogelijk te laten opgroeien.'' Martijn is een van de jongeren die namens Villa Pinedo zijn verhaal doet aan mensen die zich beroepsmatig met scheidingen bezig houden.

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut maken jaarlijks naar schatting zo'n 70.000 thuiswonende kinderen een scheiding van hun ouders mee. Liefst driekwart van de bij jeugdzorg-instanties aangemelde kinderen komen uit gebroken gezinnen.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: