Translate

zaterdag 10 januari 2015

Getuigen: Raket MH17 werd hier gelanceerd

RECONSTRUCTIE MH17 Voor het eerst sinds de ramp met MH17 treden getuigen naar buiten die vertellen hoe zij hebben meegemaakt dat een raket werd gelanceerd die MH17 neerhaalde. De vijf getuigen wijzen een akker in het noorden van de stad Snizjne aan als lanceerplek van de raket.

Download hier de AD Bijlage - MH17 De Reconstructie Open pdf (15,7 MB)

De getuigen doen hun verhaal in een uitvoerige reconstructie van de ramp. Het Duitse onderzoeksbureau Correctiv, het Duitse tijdschrift Der Spiegel en het Algemeen Dagblad hebben de afgelopen maanden hiervoor samengewerkt.

De dorpbewoners verklaren hoe met donderend geraas een raket werd gelanceerd en hoe even later met een luide explosie een vliegtuig uit de hemel stortte. ,,Ze hebben dat vliegtuig met een raket neergeschoten. De raket is vanaf daar afgeschoten'', zegt een van de getuigen. Hij wijst naar een veld dat ligt achter een spoortalud in Snizjne.

Getuigen doodsbang
De getuigen zijn doodsbang dat hen iets overkomt. ,,Ik kan nu niet alles vertellen. Ik vrees dat het dan slecht met mij zal aflopen.'' De getuigen hoorden de lancering en erna een luide explosie. ,,Ik rende de tuin uit, de straat op. Op dat moment zag ik hoe een vliegtuig op aarde stortte'', zegt één van hen. De getuigenissen zijn opgenomen op band.

Een van hen zegt dat 'specialisten' de raketten hebben gelanceerd. ,,Welke mijnwerker gaat er nu met een raket schieten? Het waren professionals.''Lancering
Tot nu toe waren er geen getuigen opgedoken van de lancering van een raket. Het Openbaar Ministerie dat onderzoek doet naar de ramp, wil niet zeggen of het met deze mensen heeft gesproken en of de plek in het noorden van Snizjne is onderzocht.

Uit de reconstructie, die gelijktijdig wordt gepubliceerd door Correctiv, Spiegel en AD, blijkt dat het gaat om een BUK M1 systeem, hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de Russische 53ste luchtafweerbrigade uit Koersk.

Militairen 'op verlof'
Uit nieuw fotomateriaal blijkt dat Russische militairen van de raketbrigade eind juni 'op verlof' zijn gestuurd door het leger,zodat ze in militaire kleding zónder herkenningstekens in Oost-Oekraïne konden opereren. Zij reden op 23 juni met een konvooi met militair materieel naar rebellengebied in Oost-Oekraine.

Een BUK-systeem uit dat konvooi is vervolgens op 17 juli op diverse plekken in Oost-Oekraïne gezien, waaronder in de stad Snizjne. Rebellenleiders geven toe dat Russische militairen 'op verlof' met hen meevechten in Oost-Oekraïne. De gebeurtenissen in Oost-Oekraïne worden door een soldaat van de brigade betiteld als 'staatsgeheim.'
Bron

Lees ook: Raket afkomstig van Russische brigade uit Koersk
Lees ook: 'Niet Nederland, maar VN moet ramp MH17 onderzoeken'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: