Translate

zaterdag 10 januari 2015

Amnesty: mogelijk 2.000 doden bij bloedbad Boko Haram


Archieffoto van militairen die de strijd met Boko Haram aangaan © afp.


Het bloedbad dat Boko Haram heeft aangericht in het Nigeriaanse Baga is het ernstigste in de geschiedenis van de terreurbeweging. Dat zegt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie sluit niet uit dat er tweeduizend doden zijn gevallen. Het merendeel van de slachtoffers zou bestaan uit vrouwen, kinderen en bejaarden.

Een burgermilitie die het in het getroffen gebied tegen Boko Haram opneemt zegt bij het tellen van de doden de tel kwijt te zijn geraakt. 'Niemand kon zich om de lijken en de zwaargewonden bekommeren, en die laatste zullen nu ook wel zijn overleden', aldus woordvoerder Muhammad Abba Gava van de burgerwacht.

Om de stad in het noordoosten van Nigeria, aan de grens met Tsjaad, wordt volgens de Nigeriaanse regering nog altijd gevochten. Vorige week namen strijders van Boko Haram er een legerbasis in. Woensdag zetten de moslimextremisten opnieuw de aanval in op de stad. Wie niet in staat was de aanvallers voor te blijven werd gedood.

Gevlucht
Gevechtsvliegtuigen ondersteunen de militairen om de stad weer in te nemen. Militanten van de islamitische terreurgroep Boko Haram namen de stad in het noordoosten van het land vorig weekend in. Zij richtten zeker twee slachtpartijen aan en brandden de huizen van inwoners plat.

Militairen van het regeringsleger ontvluchtten het gebied rond Baga, nadat Boko Haram de militaire basis had ingenomen. Daar was een multinationale strijdmacht van Tsjadiërs, Nigerezen en Kameroeners gevestigd. Volgens de regeringswoordvoerder biedt het Rode Kruis hulp aan 2000 mensen die Baga zijn ontvlucht en nu elders in Nigeria verblijven. Nog eens 2000 mensen zijn de grens met Tsjaad overgestoken. De regering van dat land heeft de wereldgemeenschap om hulp voor hen gevraagd.
Bron
Lees ook: Nog steeds lichamen in bos na aanval Boko Haram
Lees ook: Kameroen verjaagt Boko Haramstrijders

1 opmerking:

  1. Als de militairen zelf op de vlucht slaan, dan is het een hopeloze zaak om deze moslimextremisten te stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: