Translate

woensdag 28 januari 2015

Alledaagse waanzin beheerst de door IS bezette gebieden


Koerdische commandant slachtoffer van gruweldaad IS

© Screenshot.


In eerste instantie lijkt het op een vreedzaam gebaar, een handoplegging. Maar de ogen verraden zijn uiterst benarde situatie. De Koerdische commandant kijkt de dood in de ogen. Hij speelt de hoofdrol in een video van Islamitische Staat. Een rol waarvan hij weet hoe die zal aflopen: met zijn onthoofding. AD-Buitenlandredacteur Hans van Zon over dit bloedstollend alledaagse tafereel in door IS bezet gebied.

Voor het slachtoffer is het de zwartste dag in zijn leven, voor de Islamitische Staat is het een alledaags voorval. In een alledaagse setting: midden op straat in een drukke stad, mogelijk Mosul, de tweede stad van Irak. Naast een stookplaats met verroeste vaten.

Het verkeer staat stil, net als de mensen. Zij verzamelen zich want doorlopen roept bij de extremisten argwaan op. De in het zwart geklede beul, omringd door zwaarbewapende begeleiders, houdt eerst een tirade tegen alle 'kuffar'(ongelovigen). Met opgeheven vinger leest hij hen de les. Verstopt achter een masker verklaart hij vooral het Westen de oorlog. Hij waarschuwt dat het niet bij deze onthoofding zal blijven. Het Westen, in het bijzonder de Verenigde Staten, Frankrijk en België, zullen ook ten prooi vallen aan executies, bomexplosies en aanslagen van Islamitische Staat. Ook het hoofd van president Barack Obama is niet veilig, zo beloven de terroristen.

Als het moment nadert dat de beul zijn zwaard trekt, wijkt de blik bij sommige omstanders. Een man neemt zijn kind in zijn bescherming. Hij slaat zijn hand voor de ogen van zijn zoon. Al die tijd kijkt de Koerdische commandant wezenloos voor zich uit. Elke seconde die voorbij tikt, brengt hem dichter bij de aangekondigde dood die de beul zal brengen. Even later is de peshmerga dood en is hij het laatste voorbeeld van de afschuwelijke waanzin waarop de Islamitische Staat wordt gegrondvest.
Bron
Lees ook: Koerdische strijders veroveren dorpen rond Kobani
Lees ook: 'IS verbrandde 45 mensen'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: