Translate

vrijdag 11 juli 2014

Overheidstekort Verenigde Staten naar laagste niveau in jaren

© ap.


Het overheidstekort van de Verenigde Staten is in de eerste negen maanden van dit begrotingsjaar gezakt tot het laagste niveau sinds 2008. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën vandaag bekend.

In de periode van oktober tot en met juni gaf de Amerikaanse overheid 365,9 miljard dollar (269 miljard euro) meer uit dan er binnenkwam. Vorig jaar bedroeg het tekort over de eerste negen maanden nog 509,8 miljard dollar. De inkomsten namen de afgelopen maanden met ruim 8 procent toe, terwijl er 1 procent meer werd uitgegeven dan een jaar eerder.

Aantrekkende werkgelegenheid en stijgende winsten
De aantrekkende werkgelegenheid en de stijgende winsten van bedrijven zorgen er naar verwachting voor dat de belastinginkomsten de komende tijd verder stijgen. Daarmee moet het tekort dit boekjaar kunnen worden teruggedrongen tot het laagste niveau sinds 2007.

Het tekort zakt dit jaar naar verwachting tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2013 kwam het gat in de begroting nog overeen met 4,1 procent van de omvang van de Amerikaanse economie.

In de maand juni werd een overschot gerealiseerd van 70,5 miljard dollar. Een jaar eerder stond er een plus van 116,5 miljard in de boeken. Dat cijfer werd echter stevig beïnvloed door een eenmalige bijdrage van hypotheekinstelling Fannie Mae, die tijdens de financiële crisis met staatssteun overeind werd gehouden. Zonder die bijdrage zou het overschot dit jaar iets hoger zijn geweest dan in juni 2013.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: