Translate

zondag 13 juli 2014

Merkel en Poetin: 'situatie in Oekraïne verslechtert'

Poetin en Merkel in Rio de Janeiro voor aanvang van de finale van het WK Voetbal © reuters.De situatie in Oekraïne lijkt 'te verslechteren'. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Er moet dan ook zo snel mogelijk een staakt-het-vuren worden bereikt. Rusland neemt de Oekraïense beschietingen van vanmorgen op Russisch grondgebied hoog op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het incident 'een daad van agressie', die 'onomkeerbare consequenties' kan hebben.


Onderminister Grigory Karasin vindt dat de zaak grondig moet worden onderzocht. Hij sprak van 'een gevaarlijke escalatie' van de spanningen in het oosten van Oekraïne.

In Rusland is zondagochtend een man om het leven gekomen door mortiergranaten die vanaf Oekraïens grondgebied zijn afgevuurd. De vader van vier kinderen is de eerste dode in Rusland als gevolg van het conflict in buurland Oekraïne. Twee huizen in de Russische grensplaats Donetsk werden getroffen door drie projectielen, in de regio Rogov. Ook zijn één of twee vrouwen gewond geraakt.

Poetin en Merkel ontmoetten elkaar in Rio waar ze de finale van het WK-voetbal bijwonen. De leiders benadrukten daar de noodzaak om de vredesgesprekken met Oekraïne te hervatten. Volgens hen moet desnoods contact worden gelegd met behulp van een videoconferentie.

Oekraïne ontkent
De Oekraïense autoriteiten ontkennen stellig dat zij erachter zitten. Een van de leiders van de pro-Russische separatisten in Oekraïne zei echter zeker te weten dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is.

Het Russische Donetsk telt circa 40.000 inwoners, in tegenstelling tot de gelijknamige Oekraïense stad met een miljoen inwoners. Het ligt net over de grens bij de regio Loehansk, waar zwaar gevochten wordt tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: