Translate

donderdag 3 juli 2014

'Ideale' nazi-baby was Joods

Hessy Taft als de perfecte Ariër volgens de Nazi's © Videostill.Propaganda-minister Goebbels van Nazi-Duitsland wist het zeker: de toentertijd zes maanden oude Hessy Taft was het perfecte voorbeeld van hoe een Arisch meisje eruit zou moeten zien. Zij werd daarom geschikt bevonden als het gezicht voor propaganda-uitingen van de nazi's. Maar nu blijkt dat Hessy niet Arisch is, maar Joods.
'Ik kan er nu om lachen, maar als de nazi's hadden geweten wie ik werkelijk was, zou ik nu niet meer leven', vertelt de inmiddels 80-jarige Taft aan de Duitse krant Bild.

Haar ouders, oorspronkelijk uit Letland, emigreerden in 1928 naar Duitsland. Haar moeder liet in 1935 wat foto's maken bij een fotograaf, niet wetende dat de foto van haar dochter wat later zou verschijnen op de cover van het populaire nazi-tijdschrift, Sonne ins Haus. Ze wordt daarin opgevoerd als de ideale Arische baby.

Nazi's belachelijk maken
De fotograaf, Hans Ballin, had de foto van de Joodse Hessy ingestuurd met als doel de nazi's belachelijk te maken. Naar verluidt heeft propagandaminister Jozef Goebbels persoonlijk de foto van de Joodse baby uitgekozen voor de cover van het magazine.

De nazi's zijn uiteindelijk nooit achter haar werkelijke identiteit gekomen. Na een aantal omzwervingen verhuisde de famile Taft na de oorlog naar de Verenigde Staten.

Het opmerkelijke verhaal rond de babyfoto was al eerder bekend maar kwam deze week opnieuw in de belangstelling omdat Taft een exemplaar van Sonne ins Haus met haar foto aan het Yad Vashem Holocaust Memorial in Israël heeft geschonken: 'Het voelt als wraak, genoegdoening,' besluit Taft.Bron: zie foto HessyTaft nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: