Translate

woensdag 18 juni 2014

Wapenstilstand in Oekraïne 'zodat separatisten het land kunnen verlaten'

Oekraïense militairen gisteren bij Charkov. © afp.De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zijn troepen opgedragen hun wapens - tijdelijk - neer te leggen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko spraken gisteravond al over een mogelijk staakt-het-vuren in het zuidoosten van Oekraïne.


Porosjenko zei dat de rebellen gedurende 'een zeer korte pauze' in de gevechten de tijd zullen krijgen hun wapens in te leveren. Alleen tijdens het kortdurende bestand kunnen opstandelingen hopen in aanmerking te komen voor amnestie, stelde de president. Wanneer het staakt-het-vuren precies moet ingaan, maakte hij niet bekend.

Porosjenko noemde het staakt-het-vuren de eerste stap in een vredesplan dat hij heeft opgesteld om het conflict te beëindigen.

Gesprek
Tijdens het gesprek dat Porosjenko en Poetin hadden, kwam ook de dood van twee Russische journalisten aan de orde. Poetin heeft volgens het Kremlin zijn bezorgdheid over de dood van de journalisten, werkzaam voor de Russische zender Rossiya, overgebracht. De twee kwamen om tijdens beschietingen bij de stad Loegansk. De 37-jarige correspondent Igor Korneljoek overleed in het ziekenhuis.

Korneljoek was zwaargewond geraakt toen zijn ploeg tijdens het filmen van vluchtende inwoners van Loehansk onder vuur kwam. Geluidsman Anton Volosjin werd aanvankelijk vermist, maar zijn werkgever heeft zijn dood nu bevestigd.

Medeleven
Porosjenko heeft volgens het Kremlin zijn medeleven betuigd en Poetin verzekerd dat er een onderzoek komt. Ook worden maatregelen genomen om journalisten in het gebied te beschermen.


Rusland reageerde aanvankelijk woedend op het overlijdensbericht van de twee journalisten. De Oekraïense regering moet rekenschap afleggen, zei premier Dmitri Medvedev. Het Russische Onderzoekscomité heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de dood van het tweetal.

Met Korneljoek en Volosjin inbegrepen zijn er dit jaar vijf journalisten in Oekraïne omgekomen, zegt Verslaggevers zonder Grenzen.

Controle terug over de grens
Het Oekraïense leger raakte gisterochtend opnieuw in gevecht met de separatisten. Ongeveer dertig Oekraïense militairen zijn daarbij gewond geraakt. De rebellen zouden mortiergranaten op de regeringstroepen hebben afgevuurd in de buurt van de stad Loegansk. Het is niet bekend of ook onder de rebellen slachtoffers zijn.

Porosjenko heeft het leger opdracht gegeven om de controle over de grens te herwinnen. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan wapens voor de rebellen, waaronder tanks, de grens over te sturen.

Om de gewapende conflicten bij Loegansk en Donetsk mogelijk vreedzaam op te lossen, heeft Porosjenko gisteren een vertegenwoordiger benoemd. Parlementslid en journalist Irina Gerasjenko moet in het oosten van het land onder meer 'voorwaarden creëren voor de uitvoering van het vredesplan van de president van Oekraïne.'
Bron
Lees ook: President Porosjenko komt met vredesplan voor Oekraïne
Lees ook: Wapenstilstand van een week in Oekraïne
Lees ook: Rusland: wapenstilstand wordt goeddeels gerespecteerd
Lees ook: VN: wapenbestand in oosten Oekraïne in gevaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: