Translate

maandag 9 juni 2014

'Superhaai' at drie meter lange witte haai op

Screenshot © Youtube.

Australische wetenschappers vermoeden dat een gigantische, drie meter lange witte haai, die in 2004 getagd werd met een gps-tracker, opgegeten werd door een nog grotere 'superhaai'. Het onderzoek werd gedetailleerd gevolgd voor de documentaire 'Hunt for the Super Predator' die binnenkort uitkomt in de VS.


De vrouwtjeshaai Alpha verkeerde volgens onderzoekers in uitstekende gezondheid toen ze uitgerust werd met een gps-tracker. De verbazing was dan ook groot toen het toestel, gebleekt door maagzuur, vier maanden later op een strand in Australië aanspoelde. Slechts vier kilometer van de plek waar ze de haai hadden losgelaten.

De data op het toestel gaf een snelle temperatuurstijging (van 8 graden celcius naar 26) aan samen met een plotse, steile afdaling van 580 meter. De aangegeven temperatuur zou erop wijzen dat het toestel zich in het spijsverteringssysteem van een ander dier bevonden moet hebben. Volgens onderzoekers zou de haai daarom volledig opgegeten zijn door een gigantisch roofdier, mogelijk een nog grotere witte haai.

De documentaire van het Smithsonian Instituut, die binnenkort officieel uitkomt, is gebaseerd op een eerdere documentaire van ABC 'The Search for the Ocean's Super Predator'. Documentairemaker Dave Riggs verduidelijkte tegenover de Daily Mail dat hij niet wil verwijzen naar een soort mythisch wezen: 'Dit is de natuur en we proberen gewoon te achterhalen wat er tien jaar geleden gebeurde.'

Geen zoogdier
Hoewel orka's af en toe witte haaien aanvallen en zelfs doden, is het nog maar de vraag welk dier een haai van dergelijke omvang volledig opeet. Een zoogdier zoals een orka is volgens Riggs uitgesloten. 'Als je naar het profiel kijkt van dit dier, heeft het een hoge inwendige temperatuur, maar niet hoog genoeg om een zoogdier te zijn. Hoe groter het dier, hoe beter het die temperatuur kan onderhouden', aldus Riggs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: