Translate

vrijdag 27 juni 2014

Ruim honderdduizend Oekraïners gevlucht naar Rusland

Oekraïense vrouwen in een vluchtelingenkamp in Donetsk. © reuters.Ongeveer 110 duizend Oekraïners zijn de afgelopen maanden uitgeweken naar Rusland. Dat zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Nog eens 54 duizend vluchtelingen hebben in eigen land een veilig heenkomen gezocht.


Een kleine tienduizend ontheemde Oekraïners hebben in Rusland een vluchtelingenstatus aangevraagd, meldt de staf van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Veel anderen schrikken daarvoor terug uit angst voor wraakoefeningen in eigen land als zij daar uiteindelijk terugkeren, meldt de UNHCR.

Vooral het aantal vluchtelingen binnen de Oekraïense grenzen is de afgelopen dagen sterk gestegen, aldus de vluchtelingenorganisatie. Het is er in het oosten van het land, in weerwil van een staakt-het-vuren, niet veiliger op geworden. Volgens de UNHCR zijn twaalfduizend ontheemden in Oekraïne afkomstig van de Krim. De rest komt uit het oosten van het land.

De door de regering in Kiev afgekondigde wapenstilstand verstrijkt vrijdag. Uit angst voor het weer oplaaien van de gevechten trekken veel Oost-Oekraïners de grens over naar buurland Rusland.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: