Translate

donderdag 12 juni 2014

Hulporganisatie CARE: '50.000 Syrische kinderen werken in Libanon'

Syrische vluchtelingen in Libanon. © AFP.


In Libanon werken naar schatting ruim 50.000 kinderen die Syrië zijn ontvlucht. Dat beweert de internationale hulporganisatie CARE.

Het zijn vooral de oudste zonen die geld moeten verdienen om eten en onderdak voor hun families te kunnen betalen, zei CARE-woordvoerster Johanna Mitscherlich. Veel vaders zijn in Syrië achtergebleven of gedood.

Een groot deel van de vluchtelingen behoorde tot de Syrische middenklasse, en beschikte bij aankomst in Libanon nog over spaargeld of juwelen die ze konden verkopen. Zodra het geld op is moeten kinderen vaak voor het inkomen zorgen, aldus Mitscherlich. Veel jongens kunnen daardoor niet naar school.

Volgens officiële cijfers leven er in Libanon 1,1 miljoen vluchtelingen. Mitscherlich denkt dat het werkelijke aantal dichter bij de 1,5 miljoen ligt. Doordat er geen vluchtelingenkampen zijn in Libanon, leven veel vluchtelingen in vervallen appartementen in de steden en tentenkampen. In Jordanië, waar circa 600.000 Syrische vluchtelingen wonen, is het aantal slachtoffers van kinderarbeid verdubbeld sinds het begin van de strijd in Syrië. Er werken daar nu 60.000 kinderen.

Vandaag is het Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Wereldwijd werken ongeveer 168 miljoen kinderen, een derde minder dan in 2000, blijkt uit cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie.
Bron

1 opmerking:

  1. De oudere kinderen moeten geld voor de familie verdienen en gaan dus niet naar school. Dit wordt inderdaad een verloren generatie.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: