Translate

vrijdag 13 juni 2014

Duitsland raakte contact met tientallen vliegtuigen kwijt

© anp.


De luchtverkeersleiding in Duitsland en Oostenrijk is op 5 en 10 juni het radarcontact met tientallen vliegtuigen kwijtgeraakt. Het contact werd gedurende 20 tot 25 minuten verstoord, aldus een woordvoerder van de Duitse luchtverkeersleiding vandaag. Een militaire analyse zou van 'een rampzalige gebeurtenis' spreken.

De radars werden gestoord door een externe bron. De luchtverkeersleiding zou geen last hebben gehad van een technische storing. Door de verstoring kwam belangrijke vluchtinformatie niet binnen. Het gaat daarbij om onder meer de unieke code van het toestel en de vlieghoogte.

De oorzaak van het fenomeen is nog niet bekend. Eerst werd gedacht aan een storing door een NAVO-oefening in Hongarije, maar die bleek op de tijdstippen in kwestie niet te worden gehouden.

Er was volgens de Oostenrijkse luchtverkeersleiding geen sprake van gevaar. Er werden extra luchtverkeersleiders ingezet. Die vroegen via de radioverbinding de posities van de vliegtuigen op en zorgden dat de veiligheidsafstand tussen de vliegtuigen werd vergroot, aldus de Oostenrijkse krant Kurier. Die krant zegt in het bezit te zijn van een militaire analyse, bestemd voor de regering in Wenen, die minder geruststellend is. Daarin wordt de storing omschreven als een 'rampzalige gebeurtenis'.
Bron

1 opmerking:

  1. Het had wel tot grote problemen kunnen leiden, maar de situatie is met hulp van de Oostenrijkse luchtverkeersleiding goed opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: