Translate

zondag 8 juni 2014

Doden bij terreuraanval op vliegveld van Karachi

Pakistaanse soldaten © ap.

Acht tot tien gewapende mannen hebben vandaag de luchthaven aangevallen van Karachi, de grootste stad van Pakistan. Daarbij zouden zeker negen mensen zijn omgekomen. De aanval duurt nog voort. Er doen berichten de ronde dat een zelfmoordterrorist zich tijdens de gevechten heeft opgeblazen. De terminal van de luchthaven is omsingeld door veiligheidstroepen. De aanvallers hebben met granaten gegooid.

Pakistaanse media melden dat de aanvallers via valse identeitskaarten het vliegveld zouden zijn binnengekomen. Verder zouden minimaal twee van de aanvallers zijn omgekomen bij de aanval. Het dodental is in de loop van de avond opgelopen tot zeker negen. Volgens het Duitse persbureau dpa gaat het om drie beveiligers van het vliegveld, twee man burgerpersoneel en vier aanvallers. CNN heeft het over zes gedode militanten.

Toegangswegen naar de oude terminal van de luchthaven Jinnah International Airport zijn afgesloten. Vluchten naar de terminal worden omgeleid. Tijdens de aanval stonden er nog vliegtuigen met passagiers op het vliegveld. Zij werden snel geëvacueerd zijn naar veiligere plaatsen. Een woordvoerder van staatsluchtvaartmaatschappij Pakistan International Airlines, Mashhood Tajwar, zei op de televisie dat 'alle passagiers in veiligheid zijn'. Terwijl hij sprak klonken op de achtergond nog explosies.

Het leger zou nu vooral op de nog overgebleven terroristen aan het jagen zijn. Een van die terroristen zou zichzelf tijdens de gevechten hebben opgeblazen.

Leger gevraagd om versterking
Een overheidsmedewerker bevestigde dat het om een terreuraanval gaat. Hij zei dat de aanval niet op het gewone deel van de luchthaven plaatsvond, maar op het deel voor speciale VIP-vluchten. De aanval begon laat in de avond (Pakistaanse tijd). Pakistaanse televisiestations zonden beelden uit van een grote brand op de luchthaven en het silhouet van een verkeersvliegtuig. De woordvoerder zei dat de politie het gevecht met de aanvallers is aangegaan en het leger om versterking heeft gevraagd.

Aanvallen op vliegvelden komen vaker voor in Pakistan, maar vaak zijn militaire vliegvelden dan het doelwit. Volgens The Guardian is het de eerste keer dat terroristen een burgervliegveld hebben uitgekozen als doelwit.


Nog geen idee van daders
Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval op het vliegveld zit. Wel is bekend dat Pakistan al meer dan tien jaar tegen militante islamgroeperingen strijdt, met de Pakistaanse tak van de Taliban als voornaamste tegenstander.

Sinds de Pakistaanse premier Nawaz Sharif aan de macht is, nu een jaar, probeert hij vredesgesprekken met de Taliban te organiseren. Daarbij negeert Sharif critici, die van mening zijn dat alleen geweld helpt tegen de militanten. Een grote tak van de Pakistaanse Taliban scheidde zich afgelopen maand af, na bloederige confrontaties met een rivaliserende tak in maart.

Sarmad Hussain, een medewerker van Pakistan International Airlines, zag drie dode bewakers van de luchthaven en twee levenloze lichamen van medewerkers van de nationale luchtvaartmaatschappij. 'Ik was aan het werk in mijn kantoor toen ik enkele zware explosies hoorde en vervolgens schoten.' Hij sprong uit het raam met een collega, die daarbij een been brak. Toen hij buiten was zag hij rook uit de terminal komen.
Bron
Lees ook: Zelfmoordaanslagen in Pakistan eisen 23 levens
Lees ook: Dodental aanslag luchthaven Karachi loopt op tot 30
Lees ook: Opnieuw vuurgevecht bij vliegveld Karachi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: