Translate

dinsdag 3 juni 2014

Britse zeilster: 'Ik zag vlucht MH370 brandend overkomen'


Katherine Tee hield waarneming uit angst voor zich

Katherine Tee weet het vrijwel zeker: Ik zag Malaysian Airlines MH370 brandend overkomen.© Privéfoto.


De Britse zeezeilster Katherine Tee claimt het vermiste Malaysian Airlines-toestel MH370 's nachts brandend te hebben gezien boven de Indische Oceaan. De Boeing 777 is op 8 maart spoorloos verdwenen. De Britse en haar man waren op weg naar het Thaise Phuket. De 41-jarige Tee hield, omdat ze bang was niet geloofd te worden, de waarneming tot nu toe voor zich. Maar de gegevens uit het scheepslogboek lijken overeen te komen met de vluchtgegevens van het verdwenen toestel.

De verklaring van Tee kan een nieuw aanknopingspunt vormen in de niet aflatende zoektocht naar vlucht MH370. Met het vliegtuig zijn ook 239 passagiers en bemanningsleden verdwenen.

De zeilster, die samen met haar man Marc Horn, van Cochin in India vertrokken was, was alleen aan dek toen ze 'iets zag dat op een brandend vliegtuig leek'. Aanvankelijk dacht de Britse dat ze het bij het verkeerde eind had. 'Ik had nog nooit een vliegtuig met oranje lichten gezien, dus vroeg ik mij af wat het was', vertelt ze aan de Phuket Gazette.

Het overvliegende gevaarte kwam op Tee 'langer' over dan andere vliegtuigen. Even dacht Katherine dat het om een meteoriet ging, maar toen ze weer wilde kijken was het toestel al in zuidelijke richting verdwenen. Ze realiseerde zich dat het om een zwarte rookpluim achter het toestel moest gaan.

Onwetendheid
Tee, wier verstandhouding met haar echtgenoot tijdens de 13 maanden durende reis verslechterd was, hield de waarneming uit onwetendheid over de urgentie van wat ze had gezien voor zichzelf. Zij en haar man hadden op dat moment al een week niet met elkaar gesproken.

Pas bij aankomst in Phuket hoorde zij over de vermissing van het Maleisische passagierstoestel, waarna ze haar nachtelijke ervaring deelde met lokale zeilers. Een aantal adviseerde haar de waarneming te melden, terwijl anderen juist zeiden dat MH370 richting Vietnam was gevlogen.

Scheepslogboek
Niet zeker van wat ze nu precies gezien had, hield Tee het verhaal voor zich. Mede uit angst niet geloofd te worden. Pas toen een bij de zoektocht betrokken schip, met averij, de haven aandeed, vertelde Katherine haar man over de bewuste nacht en bekeken ze samen het scheepslogboek.

Na analyse van de GPS-gegevens realiseerde het stel zich dat wat Tee had gezien mogelijk toch het vermiste vliegtuig was geweest. Horn zette hun bevindingen op de website Cruisers Forum. Daar maakte een forumgebruikers een vergelijking tussen hun zeekaarten en een mogelijke vliegroute van het Maleisische toestel.

Vluchtroute
Uit die vergelijking bleek dat Tees en Horns jacht daadwerkelijk in de buurt was geweest en dat de mogelijke vluchtroute exact overeenkwam met Katherines waarneming. Overtuigd van het belang ervan stuurde Tee een bericht met alle relevante informatie over de reis naar de autoriteiten.

'Of het de autoriteiten kan helpen de zaak af te ronden? Ik heb geen idee', zegt Tee. 'Alles wat ik sinds die nacht weet, is dat we op het juiste moment op de juiste plek waren.' Ze verontschuldigt zich, omdat ze niet eerder actie ondernam. 'Daar heb ik een heel naar gevoel over, sorry.'

Het gezamenlijk coördinatiecentrum (JACC) dat de zoektocht naar de MH370 leidt, heeft nog niet bevestigd dat men het rapport heeft ontvangen. Ook is nog niet duidelijk of Tees melding nader wordt onderzocht. Vooralsnog vermoedt men dat de Boeing 777-200 in de Indische Oceaan is neergestort, op ongeveer 2.200 kilometer ten noordwesten van het Australische Perth.
Bron
Lees ook: 'Geluid opgepikt van crash vermiste vlucht MH370'


Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

1 opmerking:

  1. De zoektocht kan weer beginnen als men bereid is de kosten te betalen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: