Translate

zaterdag 7 juni 2014

Bloedbad na ruzie over koeien: zeker 37 doden

Een stapel geweren bij een wapeninzamelactie, vorige week in Congo. © afp.


Een ruzie over koeien heeft in de Democratische Republiek Congo zaterdag geleid tot de dood van zeker 37 mensen. De slachtoffers, onder wie zwangere vrouwen, waren doodgestoken, doodgeschoten en verbrand.

Het incident gebeurde in de provincie Zuid-Kivu in het oosten van het Afrikaanse land. Gouverneur Marcellin Cishambo noemde een ruzie over koeien als aanleiding zonder details te geven. 'Het probleem is dat iedereen in dit gebied een wapen draagt.'

Cishambo hield het op een lager dodental, maar een cameraman van persbureau Reuters telde 37 lijken.

In het bergachtige gebied wonen veel stammen die buurland Burundi na een burgeroorlog in 2005 ontvluchtten. Lokale bewoners van de Congolese stam Bafuliru beschuldigen een beweging van Burundese stammen van de aanval.
Bron

2 opmerkingen:

  1. Tijd om de wapens te verbannen. Onbegrijpelijk waarom mensen daar wapens dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Eva Jaren terug vielen ze elkaar aan met kapmessen. De gevolgen waren toen al duizende doden en dan praat ik over ongeveer 20 jaar terug.
    Wij woonde toen nog in Belgie en daar kwam het volop in het nieuws ivm dat Congo een Belische kolonie is geweest. Als je kan kiezen met een kapmes gedood worden of met ene geweer weet ik het wel waar ik voor ga. D
    Het gaat erom, dat men het in zijn hoofd haald om mensen te doden. Congo is een verdeelt volk en men kan elkaar niet luchten of zien en de waarde van de mens is er ver te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: