Translate

donderdag 5 juni 2014

Astronomen ontdekken bizarre stervende ster

Thorne-Zytkow-objecten kunnen ontstaan wanneer een opzwellende rode superreus (links) een neutronenster (rechts) verzwelgt. © John Foster/Science Photo Library.Astronomen hebben mogelijk een nieuw type ster, de Thorne-Zytkow-object opgespoord: een opgezwollen, stervende ster met een neutronenster in zijn kern. Het bestaan van zulke 'hybride sterren' werd al in 1975 voorspeld door de astrofysici Kip Thorne en Anna Zytkow, maar overtuigende bewijzen waren vooralsnog niet voor handen.


De nieuwste kandidaat is de rode superreus HV 2112 in de Kleine Magelhaense Wolk, een klein buurstelsel van de Melkweg. De ster heeft een overschot aan lithium, rubidium en molybdeen - elementen die via bijzondere kernreacties in Thorne-Zytkow-objecten kunnen ontstaan. Overigens zijn deze hoeveelheden wel minder dan van te voren werd verwacht.

Verschillende scenario's
Er zijn verschillende scenario's denkbaar waardoor een Thorne-Zytkow-object kan ontstaan. Maar het meest waarschijnlijke scenario gaat uit van een dubbelster bestaande uit een opzwellende zware ster en een neutronenster - het uiterst compacte overblijfsel van een zware ster die aan het einde van zijn bestaan als supernova is ontploft. Van zulke objecten zouden er onze Melkweg enkele tientallen kunnen bestaan.

Tijdens het opzwellen slokt de rode superreus de neutronenster als het ware op, waarna deze laatste naar het hart van de ster spiraalt.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: