Translate

dinsdag 3 juni 2014

800 babylijkjes gevonden in put van Iers nonnenklooster


Overleden kinderen vertonen tekenen van verwaarlozing

Het kindertehuis in Tuam omstreeks 1950 © Catherine Corless/Tuam Historical Society.


Drieënvijftig jaar nadat een katholieke instelling voor de opvang van zwangere meisjes in het West-Ierse Tuam werd gesloten, zijn er op het terrein van de instelling ongeveer 800 babylichaampjes gevonden. De lijkjes - uit de periode van 1925 tot 1961 - werden aangetroffen in een grote septische put van het tehuis. Dat zegt de Ierse historica Catherine Corless, die onderzoek deed naar het massagraf, dat al 1975 bij toeval was ontdekt, in The Washington Post.

Het tehuis was tussen 1925 en 1961 in handen van katholieke nonnen. Normaal kwamen zwangere Ierse meisjes in het opvangtehuis van de nonnen van Bon Secours hun onwettige baby's baren om de kinderen er dan veilig te laten opgroeien.

In het streng katholieke Ierland was het krijgen van kinderen door niet getrouwde vrouwen een grote schande. De zwangere tienermeisjes waren de zwarte schapen van de familie en werden verbannen naar dit soort instellingen. 'Het was het ergste misdrijf dat een vrouw kon begaan, ook al was de zwangerschap vaak het gevolg van een verkrachting', zegt Corless in The Washington Post. Het was de bedoeling dat de meisjes na de bevalling elders in Ierland hun heil zochten, en dat de kinderen dan opgroeiden in de instelling.

De overleden kinderen zouden tekenen vertonen van ondervoeding en verwaarlozing. Uit geschiedkundige documenten blijkt dat de kinderen amper voeding kregen en ook geen deskundige medische verzorging kregen als ze ziek werden. Enkel de kinderen die gezond bleven, hadden het geluk dat ze ter adoptie werden aangeboden, of verkocht werden aan rijke, kinderloze echtparen.The Home
Vrouwen die ooit bevielen in het opvangtehuis - dat simpelweg The Home werd genoemd - zijn van plan om hun kind als vermist op te geven om verder onderzoek mogelijk te maken, meldt de Britse krant The Daily Mail. Het massagraf wordt binnenkort volledig opengelegd. Vermoedelijk liggen er nog meer dan de 800 skeletten op het terrein.

Van diverse kanten wordt er nu aangedrongen op een diepgravend onderzoek naar de zaak. Niet alleen de politiek maar ook de politie moet de zaak tot op de bodem toe uitzoeken. De Ierse organisatie voor Adoptierechten wil dat er ook gekeken wordt naar andere tehuizen. Volgens het aartsbisdom leidden de nonnen het tehuis los van de kerk. De kerk wil zijn medewerking verlenen bij het oprichten van een monument voor overleden kinderen.

Volgens de Britse krant The Independent wil de Ierse katholieke kerk de slachtoffertjes herdenken met de bouw van een herdenkingsmonument op de site van het voormalige opvangtehuis. In het monument zouden de namen van de circa 800 slachtoffers vermeld worden.
Bron
Lees ook: Ook vrouwen in Iers massagraf babylijkjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: