Translate

dinsdag 29 april 2014

Zeven gewonden door mijn in gebied VN-missie Mali


Leden Minusma-troepenmacht brengen slachtoffers naar Gao

De eerste kwartiermakers zijn gearriveerd op de plek bij Gao waar ze het Nederlandse kampement opbouwen voor de hoofdmacht, die in maart naar het Afrikaanse land vertrekt. © Defensie.

Zeven Malinese soldaten zijn vandaag gewond geraakt toen het voertuig waarin ze zaten op een mijn reed in de buurt van Gao. Militairen van de VN-troepenmacht Minusma, waarvan Nederland ook deel uitmaakt, hielpen de slachtoffers te vervoeren naar het ziekenhuis. Dat meldt Agence France Presse.

De Malinese militairen waren op de terugweg van een patrouille waarbij ze kooplui escorteerden naar een wekelijkse markt. Tussen de steden Ansongo en Ménaka reed het legervoertuig door nog onbekende oorzaak op een mijn, zo verklaarde een woordvoerder van het Malinese leger in de bewuste regio.

'Terroristen'
'De bedoeling was om burgers te beveiligen. Op de heenweg was er geen enkel probleem. Op de terugweg was er opeens die mijn die zeven militairen zwaar verwondde. Voor mij is er geen enkele twijfel: terroristen hebben gewacht tot we voorbij waren om vervolgens de mijn te leggen en te wachten tot we via dezelfde weg terugkeerden, aldus de zegsman.

Een bron uit de omgeving van de VN-missie in het gebied verklaarde tegenover het Franse persbureau dat leden van de internationale Minusma-troepen hielpen om de slachtoffers te vervoeren naar de stad Gao.


Eerdere aanslagen
Vijf dagen geleden raakte een Guineese blauwhelm bij de stad Kidal in het uiterste Noorden van Mali gewond door een ambachtelijk oorlogstuig dat ontplofte toen hij er overheen of voorbijreed met zijn auto. De aanslag vond plaats op de weg naar het vliegveld, zo verklaarde de VN achteraf. Op 12 april raakte volgens legerbronnen een Franse militair licht gewond bij Tessalit, ten noorden van Kidal, toen het voertuig waarin hij zat de lucht in werd geblazen door een explosief.

Groepen Jihadisten gelinkt aan terreurbeweging Al Qaeda bezetten het Noorden van Mali in 2012 bijna tien maanden maar werden begin 2013 verdreven. De jongste aanslagen bewijzen dat ze allerminst zijn uitgeschakeld, reden waarom Frankrijk volhardt in zijn strijd om te voorkomen dat de terrorisaten weer de overhand krijgen.

Minusma
De Minusma-troepenmacht helpt de Fransen daarbij. Op verzoek van de VN besloot Nederland eind vorig jaar ongeveer 370 personen, voornamelijk militairen, in te zetten voor de missie. De militairen gaan de komende 2 jaar informatie verzamelen en analyseren in het gebied rond Gao. De commandant van de VN-troepen gebruikt die informatie om operaties voor te bereiden.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: