Translate

donderdag 10 april 2014

Zembla: 90 loverboymeisjes weggelopen uit instellingen

Foto ter illustratie. © anp.Ze worden gepaaid met aandacht, cadeautjes en geld. Eenmaal door loverboys 'binnengehaald', belanden de meisjes in de prostitutie. Het is een hardnekkig probleem. Om de slachtoffers los te weken van hun loverboys plaatst de rechter ze in gesloten jeugdzorginstellingen. Nu meldt Zembla dat de meisjes massaal weglopen uit die instellingen. Vorig jaar waren het er minimaal negentig.

Vanavond zendt het programma de aflevering 'Verliefd, verkracht en gemist' uit. Daarin meldt Zembla dat vorig jaar in ieder geval negentig, maar waarschijnlijk meer, loverboysslachtoffers zijn weggelopen uit gesloten jeugdzorginstellingen. De kans is groot dat zij opnieuw in de invloedssfeer van loverboys geraken.

'Zorgelijk'
Corinne Dettmeijer, de Nationale Rapporteur Mensenhandel, noemt het aantal weglopers in de Zembla-uitzending zorgelijk. 'En als er herhaald slachtofferschap uit voortkomt, maakt dat het extra zorgelijk.'

Dettmeijer pleit er tegenover Zembla voor om loverboysslachtoffers te zien als slachtoffers van mensenhandel en niet als pubermeiden met gedragsproblemen. De meisjes moeten volgens de Nationale Rapporteur dan ook als zodanig worden behandeld: er moeten voor hen opvangplekken zijn zonder jongens.


Discussie over juiste behandeling
Met dat uitgangspunt staat ze tegenover Jeugdzorg Nederland. De koepelorganisatie stelt 'dat het juist heel goed is om gemengde instellingen te hebben', om de meisjes op die manier te laten wennen aan een normale omgang met jongens. Dettmeijer zegt in de uitzending: 'Het leven van de meisjes was niet normaal. Het duurt wel even voor ze een normaal leven aankunnen. Die extra zorg moet hen gegeven worden'.

Minstens 90 weglopers
Zembla zocht uit dat vorig jaar 1141 jongens en meisjes vermist raakten uit gesloten jeugdzorginstellingen. Negentig van hen waren meisjes die slachtoffer waren geweest van een loverboy. Zij liepen vooral tijdens hun verlof weg.

Waarschijnlijk ligt het aantal hoger dan negentig weggelopen loverboysslachtoffers. Vijf van de veertien gaven het programma geen antwoord of waren hiertoe niet in staat omdat zij dit niet registreren.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: