Translate

vrijdag 11 april 2014

VN accepteren toelatingsverzoek Palestina

De verzoeken die zijn ingediend door de Palestijnen zijn geaccepteerd door secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon. © ap.De verzoeken die de Palestijnen hebben ingediend om zich aan te sluiten bij dertien internationale conventies zijn door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties 'in orde' bevonden en geaccepteerd. Ban heeft alle 193 lidstaten van zijn beslissing op de hoogte gebracht.

Nadat Israël had geweigerd een groep gevangenen vrij te laten, in strijd met wat eerder was beloofd, besloten de Palestijnen hun pogingen om volledig erkend te worden nieuw leven in te blazen. Dertien toelatingsverzoeken werden afgeleverd bij de Verenigde Naties, een in Genève en een in Den Haag.

De Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour zei afgelopen dinsdag dat Palestina vanaf 2 mei als staat is aangesloten bij de dertien VN-conventies. Zwitserland liet weten dat de Palestijnen zich op 2 april kunnen aansluiten bij de Geneefse Conventies, waarmee de internationale regels ten tijde van een oorlog worden geregeld. Bezettingen vallen ook onder deze conventies.

Gazastrook
Israël beweert dat de Geneefse Conventies niet van toepassing zijn op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, omdat die gebieden niet als een universeel erkende staat worden gezien. Bovendien maakt het volgens Jeruzalem de vredesgesprekken alleen maar lastiger. De grootste zorg van Israël is echter de bepaling dat het koloniseren van bezet land niet is toegestaan.

De Palestijnen willen zich nu aansluiten bij andere VN-agentschappen, conventies en verdragen. Dit laten ze afhangen van de stappen die Israël zet.Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: