Translate

dinsdag 8 april 2014

Spectaculaire shelfclouds op warme 7 april

© Weerplaza.Metereologen hebben gisteren een spannende dag beleefd. Het was sinds 1969 niet zo warm op 7 april en de bewolking in de namiddag leverde mooie plaatjes op. Foto's van de zogenaamde rolwolken en shelfclouds werden massaal gedeeld via social media.

Zonder de datumaanduiding zou het weerbeeld van gisteren gekoppeld kunnen worden aan een warme dag in juni, meldt Weerplaza. In De Bilt werd 21,2 graden gemeten; een evenaring van de temperatuur op 7 april 1969.

Even bijzonder is dat de maximumtemperatuur vandaag tien graden inlevert. Op 8 april 1969 bleef het warm met 22,6 graden.

Rolwolken
Het warme weer werd gistermiddag verdreven door bewolking en onweer. Vanuit het westen en noorden werden rolwolken en shelfclouds gezien. Weerliefhebbers deelden online spectaculaire foto's.

Een shelfcloud is een wolk die nog aan de bui is verbonden. Een rolwolk komt helemaal los van de bui. Deze wolk rolt min of meer vooruit.

De meeste neerslag viel volgens Weerplaza in het noordwesten van het land, plaatselijk meer dan 20 millimeter. Het oosten en zuidoosten van het land moest het doen met vijf millimeter. De windstoten kwamen met een kracht van zo'n 80 kilometer per uur.

Vandaag is het zo'n 11 graden, valt er lokaal een bui en waait de westelijke wind matig tot krachtig.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: