Translate

zaterdag 26 april 2014

'Russische toestellen dringen luchtruim Oekraïne binnen'

© getty.

Russische vliegtuigen zijn de afgelopen 24 uur diverse malen het luchtruim van Oekraïne binnengevlogen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren verklaard aan BBC news.

Waar en wanneer dat precies is gebeurd, is niet duidelijk. Het Russische leger is sinds donderdag bezig met een grote oefening bij de grens met Oekraïne. Tienduizenden militairen zijn daar gestationeerd. Volgens de autoriteiten in Kiev zijn grondtroepen de grens deze week tot op 1 kilometer genaderd. Oekraïne liet weten dat het iedere overschrijding van de grens door Russische militairen zal opvatten als een invasie. 'We zullen de aanvallers vernietigen', zei de chef-staf.

Een woordvoerder van het Pentagon, Steve Warren, zei tegen de BBC dat de incidenten voornamelijk plaats hadden aan de grens met Oekraïne, maar gaf geen verdere details. Het Pentagon riep het land wel op onmiddellijk 'stappen te ondernemen om de situatie te de-escaleren'. Vermoedelijk wil Rusland vooral indruk maken of de Oekraïense radar testen.

Eerder op de dag namen pro-Russische separatisten een bus met acht internationale militaire waarnemers bij Slovjansk in beslag. Op dit moment worden gesprekken gevoerd om de waarnemers vrij te laten.

Snel nieuwe sancties
De landen uit de G7, met onder meer de VS, Duitsland en Frankrijk, hebben gezamenlijk afgesproken dat er snel nieuwe sancties tegen Rusland moeten komen als reactie op de crisissituatie in Oekraïne. In een gezamenlijke verklaring, die vrijdag door het Witte Huis werd uitgebracht, zeggen de 7 belangrijke industrielanden dat ze er spoed achter willen zetten de economische sancties te verhogen. Ook kondigden ze een uitbreiding van de huidige sancties aan als Moskou zich agressief blijft opstellen.

Het bleef onduidelijk op welke sectoren de nieuwe sancties gericht zijn en wanneer ze in werking zullen treden.
Bron
Lees ook: 'Rusland wil Derde Wereldoorlog ontketenen'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: