Translate

zondag 13 april 2014

Rebellen bewegen zich met veel geweld richting kust van Syrië

Syrische rebellen bij de kust van Kassab. © reuters.Rebellen die in Syrië vechten tegen het bewind van president Bashar al-Assad, bewegen zich steeds meer richting de kust van het land. Er wordt hevig gevochten op de heuvels die uitzicht bieden op zee en de kuststad Latakia. In die stad wonen vooral alawieten, de religieuze minderheid waartoe Assad behoort.


De strijders zijn drie weken geleden een offensief begonnen in de provincie Latakia, een bolwerk van de alawieten. Velen van hen steunen het regime van Assad en vrezen de rebellen. 'Ze kunnen ons laten verdwijnen, zelfs degenen die de rebellen steunen', zegt een van de inwoners van Latakia.

'Het maakt niet uit of je voor of tegen ze bent', zegt een andere inwoner. 'De mortieren maken geen onderscheid. Als de rebellen hier komen, dan nemen ze niet de tijd om te bekijken wie voor of tegen hen is.' Alawieten uit het noorden van het land zijn veelal gevlucht naar Latakia.

Chemische wapens
Bij een soortgelijk offensief van de rebellen in augustus werden alawieten uit dorpen rondom de kuststad Latakia door radicale soennitische islamisten en buitenlandse jihadisten gedood. Een leider van de strijdende partijen, het Nusra-front, zei toen dat er voor elke granaat met chemicaliën een alawietendorp moest bloeden.

De haven van de stad wordt gebruikt voor het verschepen van de chemische wapens van het Assad-regime.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: