Translate

zaterdag 12 april 2014

Pro-Russisch oproer Oekraïne breidt zich uit

De Verenigde Staten zijn 'zeer bezorgd' over de situatie in Oost-Oekraïne. De aanvallen van pro-Russische separatisten op overheidsgebouwen doen denken aan recente gebeurtenissen die tot annexatie van de Krim leidden. Dit heeft een zegsvrouw van het Witte Huis vandaag gezegd.

Volgens haar handelen de gewelddadige opstandelingen 'kennelijk' met de steun van Rusland. 'Wij doen een beroep op president Poetin en zijn regering om alle pogingen te staken Oekraïne te destabiliseren, en wij waarschuwen voor verdere militaire interventies', aldus de zegsvrouw.

Politiechef Donetsk stapt op
De VS reageren na een dag van verdere uitbreidingen van de pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne. Opstandelingen bezetten vandaag opnieuw meerdere overheidsgebouwen. In Donetsk, de op vier na grootste stad van Oekraïne, dwongen zij de politiechef tot aftreden. Boven het regionale politiehoofdkwartier is de Oekraïense vlag neergehaald en vervangen door een separatistische vlag.

In het eveneens in de Oost-Oekraïnse regio Donetsk gelegen Slavjansk hebben pro-Russische militanten vandaag het hoofdkantoor van de politie en het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten bezet. Volgens de politie namen 20 militanten zeker 400 handvuurwapens en 20 automatische wapens mee uit het politiegebouw. Deze zouden zij hebben uitgedeeld aan andere betogers. Een fotograaf van persbureau Reuters ter plaatse zei echter dat daar niets van te zien was.


Daarna hebben de militanten wegversperringen opgeworpen op de toegangswegen naar de stad Slavjansk. Zij controleren reizigers uit andere steden zoals Donetsk en Loehansk. Dit hebben ooggetuigen laten weten. De blokkades zijn gebouwd van zandzakken en autobanden. Op de controleposten wapperen Russische en separatistische vlaggen.

Weer politiebureau ingenomen in Oekraïne
Nog later vandaag hebben pro-Russische betogers opnieuw een hoofdbureau van politie ingenomen. In Kramatorsk namen activisten het politiebureau in na een vuurgevecht met Oekraïense agenten. Dit hebben ooggetuigen gemeld. Kramatorsk, met zo'n 200.000 inwoners, is een belangrijk centrum voor de machinebouw in Oekraïne. Bijna tweederde van de bevolking spreekt er Russisch.

Meer dan 20 pro-Russische militanten kwamen in twee bussen aanrijden bij het hoofdbureau van politie. Schietend met automatische wapens bestormden zij het gebouw, zo is op videobeelden te zien. Het lijkt een georganiseerde actie: zij krijgen bevelen van een commandant en zij dragen hetzelfde militaire tenue.

Aansluiten bij Rusland
De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in Donetsk en Loehansk. Deze pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, reageerde vanmorgen op Facebook al op de acties van de militanten, zonder daarbij in detail te treden. 'Gewapende mannen in camouflage-uniformen hebben het politiekantoor in Slavjansk overgenomen. De reactie hierop zal erg sterk zijn, aangezien er een verschil is tussen demonstranten en terroristen', aldus Avakov. De Oekraïense regering stelde onlangs al een ultimatum en wilde dat de bezetters de toen bezette gebouwen uiterlijk gisteren verlieten, maar tot nu toe is er niet ingegrepen.

'Eind maken aan provocerende acties'
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Andrij Desjtsjytsia, heeft Rusland vandaag opgeroepen een eind te maken aan 'provocerende acties van zijn agenten' in het oosten van Oekraïne. Hij heeft daarover gebeld met zijn Russische ambtgenoot, Sergej Lavrov. Die heeft ontkend dat Moskou de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne steunt.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: