Translate

maandag 7 april 2014

Premier Oekraïne: 'Russische troepen klaar om binnen te vallen'

Russische troepen nemen op 3 april deel aan een militaire oefening in de Volgograd-regio. © afp.De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft in een televisietoespraak gezegd dat Russische troepen zich op dertig kilometer van de Oekraïense grens bevinden en dat 'ze klaar zijn om binnen te vallen'. Ondertussen is het erg onrustig in Oost-Oekraïne. Gewapende mannen hebben daar een overheidsgebouw van de veiligheidsdiensten in de stad Loehansk bezet.

De demonstranten wierpen barricades op in de stad en bekogelden het overheidsgebouw met stenen, eieren, rookgranaten en een brandbom. De betogers in het oosten van Oekraïne zouden volgens de premier hun acties coördineren met speciale eenheden van buitenlandse strijdkrachten. Ze beklommen het gebouw en hesen de Russische vlag. Een agent en een betoger raakten in Loehansk gewond.

Verhoogde staat van paraatheid
De politie is in verhoogde staat van paraatheid gebracht en heeft alle toegangswegen naar de stad geblokkeerd. De Oekraïense autoriteiten hebben Rusland ervan beschuldigd achter de gewelddadige protesten te zitten.

Loehansk is een industriestad in het uiterste oosten van Oekraïne, circa 650 kilometer van de hoofdstad Kiev. De economie van de streek is sterk op Rusland gericht. Ongeveer de helft van de 500.000 inwoners is etnisch Rus.

Donetsk
Ook op andere plaatsen in Oekraïne was het gisteren onrustig. In de Oost-Oekraïense stad Donetsk belaagden pro-Russische actievoerders gisteren na een betoging een gebouw van de regionale overheid.

Demonstranten braken door een barricade van de politie, gooiden de ruiten van het gebouw in en hesen de Russische vlag.
De bestorming volgde op een demonstratie op het centrale plein van


Donetsk voor aansluiting bij Rusland. Betogers riepen leuzen als 'Donetsk is een Russische stad' en 'Weg met de NAVO'. De politie gebruikte waterkanonnen om de ongeveer tweeduizend demonstranten uiteen te jagen. In Donetsk gaan al weken iedere zondag betogers de straat op om een referendum te eisen om zich bij Rusland aan te sluiten.

Charkov
Ook in Charkov braken protesten uit tegen de pro-Europese regering in Kiev. De demonstranten eisten ook hier een soortgelijke volksraadpleging als vorige maand op de Krim plaatsvond.

Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov heeft vandaag gezegd dat de betogers inmiddels zijn verdreven uit een regeringsgebouw in Charkov.
Bron
Lees ook: Oekraïne praat onder voorwaarden met Rusland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: