Translate

donderdag 10 april 2014

Poetin: 'Oekraïense gasschuld heeft mogelijk invloed op Europa'

Activisten van de Oekraïense beweging FEMEN protesteren voor het hoofdkwartier van Gazprom in Moskou tegen (wat zij noemen) 'het Oekraïense gasterreur'. © afp.De Russische president Vladimir Poetin heeft Europese leiders gewaarschuwd dat er haast geboden is met vinden van een oplossing voor de schuld die Oekraïne heeft opgebouwd bij het leidende Russische gasbedrijf Gazprom. Dat heeft Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, vandaag gemeld.


'De situatie is dringend', zei Peskov nadat Poetin een brief aan de Europese leiders had gestuurd waarin hij zijn zorgen uit over de schuld van 1,6 miljard euro die Oekraïne bij Rusland heeft uitstaan wegens niet op tijd betaalde gasrekeningen. De Oekraïense schuld heeft mogelijk ook invloed op het transport van Russisch gas naar de Europese Unie (dat grotendeels via Oekraïne verloopt), waarschuwde Poetin. Hij pleit voor snel overleg.

Vorige week werd bekend dat Gazprom de prijs die Oekraïne voor gas betaaltmet 80 procent verhoogt. Volgens het hoofd van het Russische Gazprom, Alexej Miller, houdt de prijsverhoging verband met de introductie van uitvoerrechten op gas. 'De gasprijs wordt hierdoor automatisch verhoogd vanaf april', verklaarde hij.

Politiek gemotiveerd
Oekraïne gelooft echter dat de prijsverhoging politiek gemotiveerd is. Rusland zou het land willen straffen voor zijn plannen om de banden met de Europese Unie aan te halen. Gazprom heeft eerder de gaskraan dichtgedraaid na politieke geschillen. Dit gebeurde onder meer tijdens de winters van 2005-2006 en 2008-2009.

Rusland is al jaren bezig om zich met zijn energieleveranties meer op het Oosten dan op het Westen te richten. Gisteren maakte vicepremier Arkady Dvorkovich bekend dat Rusland, na bijna tien jaar onderhandelen, op het punt staat om een belangrijke gasdeal met China te tekenen.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: