Translate

maandag 28 april 2014

Plassende peuter op straat ontketent felle discussies

Een peuter die een plasje deed op de openbare weg: meer was er niet nodig om in China een verhit debat op gang te brengen over de 'normen en waarden' in de maatschappij. Het incident vond vorige week in district Mong Kok plaats, de dichtstbevolkte plek ter wereld.

De moeder hield een luier onder haar tweejarige dochter terwijl die haar behoefte aan het doen was. Een jongeman filmde de scène, waarop de ouders de geheugenkaart van zijn camera wilden afnemen. Die ruzie werd vastgelegd door een andere voorbijganger, beelden die intussen al meer dan een miljoen keer bekeken zijn op de populaire microblogsite Weibo.

Voor het openbaar toilet bleek een lange rij te staan en het kind kon duidelijk niet meer wachten. 'Ze ging in haar broek plassen, wat had ik anders moeten doen?', vraagt de moeder in het filmpje. De gemoederen waren intussen echter zo verhit geraakt dat er zich een menigte rond het kibbelende trio gevormd had. De moeder werd uiteindelijk zelfs gearresteerd omdat ze een van de omstanders een klap in het gezicht verkocht had en iemand anders met de kinderwagen 'aanviel'.


Boete van 230 euro
Waar draait de hele discussie eigenlijk om? Als een kind in Hongkong op straat plast, staan daar boetes tot 2.000 yuan (230 euro) op. In de rest van China wordt echter regelmatig een oogje dichtgeknepen. Dat verschil in visie zorgde online voor heel wat commotie, in die mate zelfs dat een van de surfers nu opgeroepen heeft om uit protest kinderen massaal te laten urineren in de straten van Hong Kong. 'Eens zien wie er dan nog foto's zal komen nemen. Als ze dat vaak zien, zullen ze er uiteindelijk gewend aan raken', luidt de redenering.

Op de sociale media lopen de commentaren flink uiteen. 'Waarom droeg dat kind vanaf het begin geen luier? Of ze konden toch ook vragen aan de mensen in de rij of ze even voor mochten gaan?' Volgens het andere kamp staan foto's van een plassend meisje dan weer gelijk aan een schending van haar privacy.
1 opmerking:

  1. De glurende jongen moet zich schamen.Dat hij daar opnames van maakte zegt wel veel over zijn karakter.Ik heb het niet over de voorbijganger.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: