Translate

dinsdag 8 april 2014

Ook Nederlandse gegevens ontvreemd bij Duitse wachtwoordroof

Bij een enorme datadiefstal die vorige week in Duitsland aan het licht kwam, zaten ook e-mailadressen met wachtwoorden van Nederlanders. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) doet onderzoek naar de gegevens.

Het is nog niet bekend om hoeveel Nederlandse combinaties het gaat. Het NCSC vermoedt dat bij de gestolen combinaties ook oudere gegevens zitten. Dat maakt de kans kleiner dat criminelen er iets mee kunnen, omdat wachtwoorden in de tussentijd kunnen zijn gewijzigd.

Vitale sectoren
De NCSC controleert momenteel of er ook e-mailadressen tussen zitten van Nederlandse overheidsorganisaties en vitale sectoren. De Duitse evenknie van de NCSC heeft een website waarop mogelijke gedupeerden hun e-mailadres kunnen testen. De NCSC bekijkt nog of er ook een Nederlandstalige website komt.

In totaal werden 18 miljoen combinaties van e-mailadressen met wachtwoorden aangetroffen tijdens een onderzoek door de Duitse autoriteiten. Het was de grootste diefstal in zijn soort in Duitsland.

Het was bovendien het tweede grote geval van cybercriminaliteit in Duitsland in korte tijd. Enkele maanden geleden ontdekte de dienst voor internetveiligheid BSI per toeval een diefstal van 16 miljoen combinaties van e-mailadressen en wachtwoorden. Daar zaten geen gegevens van Nederlanders bij.
Bron
Lees ook: Heartbleed: ernstig lek in beveiligde internetverbindingen

1 opmerking:

  1. Het zal in de toekomst wel vaker voorkomen dat wachtwoorden worden gestolen. Voorkomen is beter, maar hij blijft toch een probleem.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: