Translate

donderdag 17 april 2014

Oekraïne-overleg in Genève begonnen

De bijeenkomst over de situatie in Oekraïne is vanochtend om even na 11 uur in Genève begonnen. Aan het overleg nemen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten deel, alsmede EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton. Het overleg begon kort nadat er in het zuidoosten van dat land drie doden waren gevallen bij botsingen tussen regeringsgetrouwe en pro-Russische Oekraïeners.

Het is voor het eerst dat de vier partijen op dit niveau gezamenlijk over de crisis overleggen. De verwachtingen zijn niet hoog, maar diplomaten in Genève zijn vanmorgen in gesprek gegaan om het overleg voor te bereiden. Oekraïne doet voorstellen om aan de wensen tegemoet te komen van de Russisch-sprekenden in grote delen van het oosten en zuiden van het land.

Opnieuw doden
Zeker drie mensen werden vanochtend gedood, toen pro-Russische separatisten een kazerne van de Nationale Garde in de stad Marioepol aanvielen. 13 mensen raakten gewond, volgens de Oekraïense autoriteiten.


Pogingen van de regering in Kiev om opstandige steden in het oosten weer in handen te krijgen, lijken mislukt. De zondag aangekondigde 'antiterroristische operatie' tegen separatisten lijkt gestrand op groepen boze burgers en agressieve pro-Russische milities. Oekraïense militairen druipen vaak na wat heen-en-weer-gepraat af.

Grootste ruzie sinds Koude Oorlog
De crisis in Oekraïne heeft geleid tot de grootste ruzie tussen het Kremlin en het Westen sinds de Koude Oorlog. Rusland vindt dat de machtswisseling van 22 februari het werk was van extreemrechtse coupplegers. Eén van de eerste maatregelen van de nieuwe machthebbers was de afschaffing van het Russisch als officiële taal. Separatisten gebruiken de onvrede om afscheiding van Oekraïne te bevorderen.

Het Westen steunt de nieuwe machthebbers en beschuldigt Rusland ervan Oost-Oekraïne te willen annexeren, zoals vorige maand de Krim.
Bron
Lees ook: EU-parlement wil wapenembargo Rusland
Lees ook: EU-parlement wil wapenembargo Rusland
Lees ook: 'VS behandelen ons als stout schoolkind'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: