Translate

dinsdag 15 april 2014

Obama en Poetin geen stap dichterbij over Oekraïne

Het is niet de eerste keer dat de twee wereldleiders aan de telefoon hangen om de crisis in Oekraïne te bespreken. Maar tot dusverre zonder resultaat. © reutersDe Amerikaanse president Obama en de Russische president Poetin hebben gebeld over het geweld in Oost-Oekraïne. Poetin zou hebben gezegd dat Amerikaanse zorgen over inmenging van Rusland in de gewelddadige opstand in het oosten van Oekraïne zijn 'gebaseerd op onjuiste informatie'. Het was voor het eerst in twee weken dat de twee elkaar spraken, maar ze kwamen niet nader tot elkaar.

Het Witte Huis liet na afloop van het gesprek weten dat Obama zich ernstig zorgen maakt over de situatie. 'De president heeft zich extreem bezorgd getoond over de steun van de Russische regering voor de bewapende, pro-Russische separatisten die de regering van Oekraïne dreigen te ondermijnen en destabiliseren', aldus het Witte Huis.

'De president benadrukte dat alle niet-militaire groepen in het land de wapens moeten neerleggen en riep Poetin op zijn invloed aan te wenden om deze (...) groepen te overtuigen de bezette gebouwen te verlaten.' Obama liet weten dat de VS steun blijven uitspreken voor een diplomatieke oplossing, maar dat Rusland acties onderneemt die 'consistent, noch bevorderlijk' zijn.

Het Kremlin kwam met zijn eigen lezing van het overleg. Poetin zei tegen Obama dat de berichten over Russische betrokkenheid bij de onrust in Oost-Oekraïne 'gebaseerd zijn op onbetrouwbare informatie'. Obama moet de regering in Kiev er verder van weerhouden geweld te gebruiken tegen de betogers in de oostelijke steden, aldus Poetin.


Topoverleg EU
Zowel Obama als Poetin wil topoverleg over de crisis, donderdag in Genève, door laten gaan. Obama plaatste hier wel een kanttekening bij. Een diplomatieke oplossing geniet de voorkeur, maar 'kan niet slagen in een situatie waarbij Rusland Oekraïne intimideert met zijn leger bij de grens, de gewapende provocatie in Oekraïne doorgaat en de retoriek van het Kremlin blijft escaleren', aldus het Witte Huis.

Het telefoontje was op aanvraag van het Kremlin. Een Amerikaanse functionaris van het Witte Huis noemde het gesprek 'openhartig en direct'. Het Kremlin meldde dat Poetin heeft gezegd dat de Amerikanen hun invloed kunnen gebruiken om te zorgen dat bloedvergieten voorkomen wordt.

Het gesprek kwam aan het einde van een nieuwe gewelddadige dag in het Oost-Oekraïne. In een tiental steden hebben pro-Russische activisten overheidsgebouwen bezet. Ze eisen een referendum over meer autonomie of zelfs afscheiding van Oekraïne, zoals vorige maand op de Krim gebeurde. Oekraïense autoriteiten zeggen dat Rusland bezig is hun land binnen te vallen. Maar Rusland zegt dat de opstand bestaat uit demonstraties tegen de Oekraïense regering, omdat die de belangen van het Russisch sprekende deel van de bevolking niet behartigt.

Geen militaire oplossing
Het is niet de eerste keer dat de twee wereldleiders aan de telefoon hangen om de crisis in Oekraïne te bespreken. Er is op hoog niveau veel contact tussen Moskou en het Westen over de crisis in Oekraïne, maar tot dusverre zonder resultaat. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoonde gisteren dat Amerika geen militaire oplossing van dit conflict ziet.

Rusland en het Westen zijn in conflict over de rechtmatigheid van de regering in Kiev en over de recente Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Het Westen verdenkt Rusland ervan het scenario van de Krim in andere gebieden met veel Russen over de grens te willen herhalen. Moskou bestrijdt dat.
Bron: video
Lees ook: Kiev laat militaire tanden zien
Lees ook: Het Oekraïense leger: zwaar verouderd en slecht uitgerust
Lees ook: Oekraïne valt separatisten Kramatorsk aan
Lees ook: Oekraïeners koelen woede op verdwaalde tank

1 opmerking:

Laat een reactie achter: