Translate

maandag 7 april 2014

Nederlandse waarnemers naar Oekraïne

Minister Frans Timmermans (L) van Buitenlandse Zaken het onafhankelijkheidsplein in Kiev.© anp.Nederland stuurt binnenkort drie waarnemers naar Oekraïne om daar toe te zien op de veiligheidssituatie. Ze maken deel uit van de monitoringsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die vooralsnog uit ongeveer 100 man zal bestaan.

In totaal heeft Nederland vijf waarnemers en 200.000 euro aangeboden voor de missie. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt.

Missie
De OVSE besloot op 21 maart de missie in te stellen voor een periode van in ieder geval 6 maanden. De waarnemers zullen vanuit tien steden in Oekraïne informatie verzamelen over de veiligheidssituatie in de regio's en daarbij alert zijn op botsingen tussen bevolkingsgroepen. Ook houden ze de mensenrechten in het oog.

Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) doet Nederland mee aan de missie 'omdat het veel waarde hecht aan het internationale streven om Oekraïne te ondersteunen en bij te dragen aan de de-escalatie van de huidige crisis'.


Moskou waarschuwt Oekraïne
Rusland maande Oekraïne vanavond geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische betogers in het zuidoosten van Oekraïne. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken deed dat in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjchitsia.

Volgens Moskou moet het streven van de inwoners van de Oekraïense regio's worden gerespecteerd. Ook mag niet met geweld worden gereageerd op 'legitieme eisen' als de bescherming van de Russische taal en cultuur.

In het oosten van Oekraïne hebben pro-Russische betogers onder meer een regeringsgebouw in de stad Donetsk overgenomen en de onafhankelijkheid uitgeroepen. Volgens Oekraïne heeft Rusland de hand in de acties.

Betaald
Volgens het Witte Huis wordt een deel van de demonstranten betaald. De 'provocaties' zijn het gevolg van de groeiende Russische druk, aldus de woordvoerder van president Barack Obama maandag.
Kiev vreest inmiddels een 'Krim-scenario'. Daar viel het Russische leger binnen, waarop het Oekraïense schiereiland zich na een referendum aansloot bij Rusland.
Bron
Lees ook: Autoriteiten Oekraïne: 'Russische separatisten gijzelen 60 man in gebouw'

2 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat ze daar geen gevaar lopen en niet in een wespennest terecht komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meestal is Nederland nooit een van de eersten als het om het oplossen van wereldproblemen gaat. Zal vast wel een economisch motief achter zitten. Daar is Nederland wel bijzonder goed in.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: