Translate

dinsdag 15 april 2014

'Grootschalige fraude door eerstejaars economie UvA'

Zo'n vierhonderd eerstejaarsstudenten Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben via een computertruc gefraudeerd met digitale toetsen. Dat schrijft Folia Web, de website van de universiteitskrant van de UvA.

Voor het vak statistiek werd gebruik gemaakt van een computerprogramma dat op meerdere faculteiten gebruikt wordt voor het afnemen van computertoetsen. Volgens de universiteitskrant wisten de studenten te frauderen door gelijktijdig op twee browsers in te loggen. Met de ene browser maakten de studenten de opgaves, waarna de goede antwoorden getoond werden. In de tweede browser konden deze goede antwoorden vervolgens opnieuw ingevuld worden, waarna alleen het tweede, foutloze resultaat geregistreerd werd. Met de toetsen kon voorafgaand aan het afsluitende tentamen een bonuspunt van 0,5 verdiend worden.

De fraude kwam aan het licht toen docenten ontdekten dat studenten de toetsen sneller wisten af te ronden dan ervaren docenten. 'We hebben besloten de toets voor alle studenten ongeldig te verklaren. Studenten die kunnen aantonen een reële tijd nodig te hebben gehad voor het invullen van de toets kunnen tegen de maatregel bezwaar aantekenen,' aldus de voorzitter van de facultaire examencommissie Lisette Duyster-Went.

Of de truc ook op andere faculteiten en bij andere vakken is gebruikt, kan Duyster-Went niet uitsluiten. 'Op dit moment wordt door de examencommissie nader onderzoek gedaan,' zegt ze tegen Folia Web.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: